Končno bolj odprti razpisi na naših univerzah?

Močno upam, da se bo spodnji predlog, ki ga je omenil prof. Pejovnik danes v intervjuju za Delo, uresničil še letos. Točno o tem je pisala Alenka na našem blogu že pored tremi leti: Zaposlovanje na Univerzi v Ljubljani. Hkrati bi bilo dobro, če bi rektorji sprejeti tudi izjavo, da se bodo kadrovske komisije res odločale glede na kvaliteto kandidatk in kandidatov. (Ena tipična zgodba: Konkurenca in izbor kandidatov po slovensko)
Druga prednost ali slabost univerz so njeni zaposleni. Na UL še vedno velja, da večina tistih, ki po diplomi in doktoratu ostanejo na univerzi, najprej postanejo asistenti, nato pa čakajo, da se izprazni »njihovo« profesorsko mesto. Kdaj bodo končno odprti razpisi?
Ali veste, kaj je resničen vzrok, da nimamo več odprtih razpisov? To, da od kandidatov zahtevamo, da že imajo habilitacije. To moramo odpraviti in na rektorski konferenci se na pobudo mariborskega rektorja resno pogovarjamo o tem, da bo delovno mesto odprto za vse, šele nato pa bo izbrani kandidat (lahko tudi tujec) opravil še habilitacijo.
Ali lahko to uredite univerze same?
Prav gotovo lahko štiri univerze, če bomo dosegli dogovor, to hitro uredimo. Mislim, da bodo vsi rektorji to podprli, čeprav se z novim rektorjem primorske univerze o tem še nisem pogovarjal, njegov predhodnik pa je bil temu naklonjen. (Vir.: Univerza ima težave s kakovostjo, a ne zaradi bolonjske reforme - Intervju z rektorjem UL prof. Stanislavom Pejovnikom - Sobotna priloga Delo.si)
Sam sem sicer še vedno prepričan, da brez odločnejših ukrepov, večje kvalitete na naših univerzah ne bo. Tule sta dva konkretna predloga: Treba bo preiti od besed k dejanjem! in Pet predlogov.

Oznake: ,