Pobuda za akademski higienski minimum!

Ob nedavnem razkritju ekstremno visokih honorarjev, ki so si jih poleg plače dolga leta izplačevali izbranci na nekaterih fakultetah, moramo resno razmisliti tudi o spremembah sistema, saj sedanji mehanizmi nadzora in kontrole kot kaže niso učinkoviti.

Predlagam dva konkretna ukrepa, ki ju lahko izvedemo takoj:
Daljšo peticijo z naslovom Previsoki avtorski honorarji, v kateri prav tako poziva k spremembam sistema, je pripravila tudi Ana Rotter z Nacionalnega inštituta za biologijo. Tule je zgolj odlomek:
"Dopustili smo oblikovanje perverznega akademskega kastnega sistema, v katerem o položaju posameznika odločajo dejavniki izven njegovega vpliva. Meje med neskončno varno zaposlitvijo za nedoločen čas in prekernim životarjenjem ne postavljajo sposobnosti, pretekli uspehi ali vizionarske sposobnosti, ampak letnica rojstva, pri čemer seveda mladi potegnejo kratko. Meje med povprečno plačo raziskovalca in neverjetnimi zneski, o katerih beremo v medijih, ne postavlja odličnost, ampak iznajdljivost in položaj pri koritu." (vir: Previsoki avtorski honorarji - Pravapeticija.com)
Glej tudi:
Kvarkadabra blog: Kaj potrebuje sodobna univerza?