Praznična logična dlakocepolicija (2)

Po objavi izpred dveh dni je tu še druga (in skoraj gotovo zadnja) objava o napakah knjige Dennisa Shashe Šifre, uganke in zarota. Saj ne, da bi se lahko primerjal s profesorjem Shasho po pedigreju računalniške logike. A se mi vseeno zdi, da je nekaj narobe, če takle ljubiteljski logik brez posebnih težav najde par tovrstnih logičnih napak v knjigi, ki bi po definiciji ravno morala biti brez njih.

Kakorkoli že, tu je še drugi problem:

100 tovarn izdela po 100 kosov posameznega sestavnega dela za izdelavo rakete, za katero pa so potrebni sestavni deli iz vseh tovarn. Za končno sestavitev rakete je tako treba doseči, da bo v vsaki tovarni po en kos sestavnega dela iz vsake tovarne, da jih v tovarni sestavijo skupaj, vendar pa zmanjkuje časa in ga je na voljo le 100 ur. Na voljo imate 100 tovornjakov, od katerih lahko vsak naloži do 100 kosov sestavnih delov (vsi so enako veliki), vendar pa med tovarnami lahko potujejo le sorazmerno počasi: med poljubnima dvema tovarnama pridejo v 5 urah, prav tako pa potrebujejo 5 ur, da do poljubne tovarne pridejo od začetnega parkirišča.

Ali obstaja način, da tovornjaki uspejo sestavne dele razpeljati v 100 urah? (Pri čemer velja, da tovornjaki ne izgubljajo časa s prekladanjem in tudi nimajo premorov, naenkrat pa lahko v eni tovarni nakladata in razkladata dva tovornjaka.)

Oznake: ,