Na 24ur o begu možganov

Sicer nekoliko senzacionalistično, a vseeno pohvale vredno, da so na 24ur obravnavali temo bega možganov in drastičnega zmanjševanja denarja za znanost v Sloveniji v zadnjih petih letih. Povezava na video tukaj.

Število naših najboljših, ki odhajajo iz države, iz meseca v mesec, raste. Po zadnjih podatkih Metine liste, ki spremlja Slovence in Slovenke, ki redno delujejo, poučujejo in raziskujejo na tujih znanstveno-raziskovalnih ustanovah, jih je že preko 270. 
Jernej Barbič je profesor računalniške grafike, za drugi del trilogije o Hobbitu je animiral fantazijska bitja. Ekipi, v kateri je sodeloval, se je za las izmuznil oskar za vizualne efekte. Je redni profesor na univerzi v Južni Kaliforniji. Jernej Ule na londonski univerzi odkriva skrivnosti možganskih celic. Vodi ekipo strokovnjakov, s katerimi išče zdravilo za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. Zdravilo bi lahko imeli čez 10 let, pravi. Urška Vrhovšek je ena od slovenskih ambasadorjev znanosti. V znanstveno netipični Italiji raziskuje biomarkerje za raka trebušne slinavke. To je oblika raka z najslabšo prognozo, ki ga preživijo le redki. 
Zakaj so odšli, kaj je zunaj drugače, pod kakšnimi pogoji bi se vrnili v Slovenijo?

Oznake: ,