Konec Infodroma?

Infodrom (poročila za otroke, na sporedu štirikrat na teden ob 18h na TVSLO 1) je po mojem mnenju ena boljših stvari na rtvslo. Oddaja je razumljiva otrokom od nekako šestega ali sedmega leta, lahko pa je tudi čisto spodobno nadomestilo poročil odraslim, brez stresa in prekomernega nasilja, z veliko več razlage. Tako sem bil neprijetno presenečen, ko sem izvedel, da rtvslo namerava skrčiti infodrom na oddajanje le enkrat tedensko!? Zapis v Delu je na voljo tukaj.

Ustvarjalci Infodroma, ki je bil prvič na sporedu 15. oktobra 2012 in je konec letošnjega septembra zakorakal v četrto sezono, so pripravili že več kot petsto oddaj ter lani v Manchestru prejeli nagrado Evropske zveze javnih radijskih in televizijskih postaj (EBU) za odličnost v podajanju novic za otroke, letos pa še priznanje RTV Slovenija za posebne dosežke. Tina Antončič, ki je oddajo s prvo urednico Barbaro Brezavšček Stegeman tudi zasnovala, razkriva, da so jo začeli razvijati že tri leta prej. Z Barbaro B. Stegeman sta se udeležili mednarodnih konferenc ustvarjalcev informativnega programa za otroke in proučili primerljive oddaje v Evropi. Najdlje, od leta 1972, je na sporedu Newsround britanske nacionalke BBC, z več kot 25-letno tradicijo pa ji sledita nemškihttp://www.tivi.de/fernsehen/logo/start/ in nizozemski Jeugdjournaal. »Vsaka ima svoje posebnosti. Nemški Logo! pogosteje poroča o političnem dogajanju, belgijski Karrewiet daje večji poudarek prostemu času in zanimanju mladih, Nizozemci pa poročajo o vsem po malem od politike do uspehov mladih in njihovih težavah pa tudi nekaterih tabuiziranih temah. Koncept, ki smo ga povzeli tudi mi in ga prilagodili našemu kulturnemu okolju,« pojasnjuje sogovornica. 

Torej, če je tudi vas neprijetno presenetilo krčenje infodroma, vas pozivam, da napišete email in ga pošljete na [email protected], [email protected], [email protected] Sam sem poslal naslednje pismo, ki ga lahko tudi uporabite kot osnovo svojemu (ali pa ga preprosto skopirate in pošljete kot takega)

Spoštovani,   
s presenečenjem sem izvedel, da naj bi z novim letom Infodrom zadelo krčenje. Infodrom je po mojem mnenju ena boljših vsebin na RTV Slovenija, zanimiv tako staršem kot otrokom. Težko si predstavljam, da bi privarčevani denar odtehtal tovrstno potezo. Kakovostnih informativnih oddaj je tako ali tako malo, za otroke pa je Infodrom sploh nenadomestljiv. 
Upam, da boste odločitev o krčenju Infodroma zopet pretehtali in spremenili. 
S spoštovanjem 
.....
Dodatek: Odgovor Biziljeve spodaj. Da so stroški infodroma podobni stroškom TV Dnevnika se mi zdi malce huda. TV Dnevnik je na sporedu 7 dni tedensko s vsaj polurnim programom in neposrednim poročanjem iz terena. Pričakoval bi, da je strošek infodroma vsaj red velikosti manjši.

Spoštovani!                                                                                                 Ljubljana, 13.11.2015
Oddaja Infodrom, ki je na sporedu od ponedeljka do četrtka ob 18. uri na TV SLO 1 in njen povzetek v petek oz. v soboto dopoldne je, žal, najmanj gledana ravno med mladimi, kljub posebni promociji oddaje tako v programu kot na spletu in na družbenih omrežjih!
Podatki o gledanosti kažejo, da oddajo od 4-9 let - gleda 900 gledalcev, od 10-14 let pa 100 gledalcev. Največ gledalcev ima oddaja med gledalci nad 55 let!


Oddaje – verjetno nimate prave informacije glede avtorjev oddaje - niti ne sestavljajo niti ne vodijo mladostniki, vodijo in sestavljajo jo odrasli kolegi. Želja  odgovornega urednika in urednice v preteklosti je že bila, naj bodo soavtorji oddaje tudi mladostniki, vendar se to v praksi ni obneslo.
V trenutku, ko se stroški dela in produkcije povečujejo , sredstva pa krčijo,  smo dali na tehtnico mnoge dejavnike in žal, ni rešitve!  Stroški  za Infodrom so  enaki stroškom TV Dnevnika ali npr. Slovenske kronike;  gledajo pa jo v glavnem starejši občani. Zdaj bomo ohranili tedenski Infodrom (cca 13 minut), pregled dogajanja ob petkih in ga ponovili zvečer in ob sobotah dopoldne. Če bo ekipa uspela oddajo popestriti in  jo bodo mladostnikom bolj približali,  bomo o oddaji ponovno premislili, seveda na račun neke druge oddaje oz. programa.
Lep pozdrav,
Ljerka Bizilj
Direktorica TVSLO
Dodatek 2: V originalnem postu sem objavil tudi pismo, ki je zaokrožilo med učitelji. V njem se mi ne zdi nič spornega, so le informacije o Infodromu in krčenje. Sem ga pa na prošnjo avtorice odstranil iz bloga.

Oznake: ,