Brezposelnost kot pogoj za financiranje znanstvenega dela

Danes je na naslovnici Dela predstavljena še ena nenavadna zgodba povezana s financiranjem znanosti v Sloveniji. Članek ima naslov Brezposelni le za čas razpisa:
Agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) je junija objavila razpis za spodbujanje zaposlovanja mladih doktorjev znanosti. ... Pogoja za doktorje znanosti sta bila, da so zagovor doktorske disertacije opravili od leta 2013 do konca maja letos in da so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. ... Prav število točk za znanstveno in strokovno uspešnost je bil ključni kriterij pri odločanju, kdo bo med prijavljenimi, ki so izpolnjevali osnovna pogoja razpisa, na koncu tudi izbran. ... Med izbranimi na razpisu za spodbujanje zaposlovanja mladih doktorjev znanosti, ki so se znašli na zavodu za zaposlovanje, smo opazili kar nekaj takšnih, ki so bili še tik pred zaključkom razpisa zaposleni na fakulteti ali inštitutu. ... Na agenciji odgovarjajo, da je šlo pri javnem razpisu za pilotno izvedbo. Če jim bodo proračunske zmožnosti dopuščale in bodo javni razpis ponovili, bodo preučili tudi načine in varovalke, kako nezaželene poteze prijaviteljev preprečiti. Prva in najpreprostejša rešitev je, so zapisali, da bi namesto kriterija, da je kandidat na zavodu za zaposlovanje prijavljen na dan konca razpisa, zahtevali, da je prijavljen na dan objave razpisa, pri čemer vnaprej ne bi bilo napovedano, kdaj bo razpis objavljen. S tem začasne prekinitve zaposlitev oziroma začasne prijave na zavodu ne bi bile mogoče, dodajajo. Razpis bodo zato skrbno analizirali, obljubljajo. (Vir: Delo.si - rezposelni le za čas razpisa)
Kot kaže pa je tudi v rem razpisu ključne odločitve sprejemal računalnik oziroma algoritem: ARRS - Razpisi in pozivi - Javni razpis “Spodbujanje zaposlovanja mladih doktorjev znanosti” v letu 2015.