Pogovor med znanostjo in politiko - 27. 10. ob 19h v Atriju ZRC (Novi trg 2)

Glede na podatek, da se obseg sredstev za znanost zmanjšuje s hitrostjo 40 tisočakov na dan, je zelo na mestu organizacija srečanja med sferama znanosti in politike.
O znanosti in politiki
ZRC SAZU in KOsRIS
vabita
na pogovor,* ki bo 27. oktobra, ob 19. uri, v Atriju ZRC (Novi trg 2)
Raziskovanje in inovacije so sestavni del naših življenj in predpogoj našega preživetja. Znanost, ki združuje oboje, je postala nepogrešljiva tudi za razumevanje družbenih odnosov in kultur. Tega se zavedajo predvsem tehnološko razvite in politično stabilne države, pri nas pa politične elite vse glasneje razmišljajo o tem, da bi raziskave in razvoj prepustile zasebni pobudi, ki da bo posel opravila bolje.
Ne glede na to tudi slovenski raziskovalke in raziskovalci dokazujejo, da so bile v preteklosti ključni nosilec tveganja v razvoju novodobnih tehnologij državne in ne zasebne investicije. Da so vse tehnologije, od interneta do zaslona na dotik, omogočile sistematične raziskave, ki so jih finančno podprli državni proračuni.
Kljub temu koalicijska pogodba aktualne vlade znanosti namenja le malo več kot polovico prostora, namenjenega kmetijstvu. Bi nas moralo skrbeti, ali naj, kot ponavadi, mirno in molče raziskujemo naprej?
*Prireditev smo si tokrat zamislili kot pogovor med znanostjo in politiko. Najprej bomo besedo dali raziskovalcem (oz. direktorjem raziskovalnih centrov in inštitutov: Otu Lutharju, Mojci Štraus, Janku Jamniku), takoj za tem pa politike iz prve vrste občinstva povabili, da si tudi sami vzamejo besedo in poskušajo predstaviti svoje videnje problematike.
Več o dogodku: O znanosti in politiki Knjigarna AZIL