Informirani doktorat na nacionalni TV

V oddaji RTV SLO 1, Polnočni klub z naslovom Skoraj izbrisani, ki je bila na sporedu 3. oktobra 2014, smo bili priča obilni promociji psevdoznanosti oziroma patološke znanosti.

Prof. Peter Bukovec iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL nastopi okoli 31:00, sledi zgodba z doktoratom NV, okoli 60-te minute pa še razlaga Kirlianove kamere. Vmes nastopi tudi g. Vili Poznik s promocijo učinkovitosti – zmožnosti “orgonskih topov v malem” – svinčniki v katere se zapiše moč vesolja. Tudi eksperiment s sirom in nihalom je zanimiv, sir ob kontaktu s črtno kodo postane slab sir, a g. Poznik ga v studiu spremeni nazaj v dobrega. Na trenutke se zdi, da gledamo novo epizodo dogodivščin Harryja Potterja.

Prof. dr. Bukovec sicer pove, da nastopa v vlogi dvojnega agenta oziroma pod dvema klobukoma in sicer enkrat nosi klobuk profesorja drugič pa integrativni klobuk. Kdaj ima katerega na glavi ni povsem razvidno, saj njegov profesorski klobuk pokriva patološko znanost. V oddaji se namreč sklicuje na pojava kot sta spomin vode od Benveniste in pojav polimerne vode od Lippincota, ki sta oba že dolgo klasificirana kot znana primera pseudo znanosti na področju naravoslovja. Skozi promocijo knjige G. Pollacka “The fourth phase of water” pojasni tudi delovanje vodne baterije (perpetum mobile), ki jo je inovativni avtor v Ameriki tudi patentiral. Zelo zanimiva je tudi njegova izjava, da imamo klasični znanstveniki prevelik ego in strah do novih spoznanj, zato se po njegovem mnenju klasična znanost novostim upira.

Veliko ljudi verjame v Harryja Potterja, duhove in angelčke pa jih to vseeno ne naredi resnične! Vsak ima pravico, da verjame v karkoli že, vendar znanstvena potrditev zahteva ponovljivo, kritično in argumentirano raziskavo, ki je neodvisna od verovanja posameznika, pri tem je žal tudi prof. dr. Petru Bukovcu spodrsnilo. Ne glede na to, kateri klobuk je imel na glavi, je pokrival isto glavo. Še več kot profesor FKKT UL potrjuje učinkovitost delovanja »informiranih izdelkov« g. Poznika.

Mislim, da je bilo v javnost posredovano hudo zavajajoče sporočilo, ki ga je treba nujno in kar najhitreje korigirati. Posebno zaskrbljujoča je oznaka egoistov za »klasične« znanstvenike, ki se po njegovem mnenju upirajo (upiramo) novostim.