Saga informiranega doktorata se nadaljuje

Menda je bil danes podeljen na UL doktorat Nadi Verdel. Iz včerajšnjega zapisa v Dnevniku:

Jutri bo na ljubljanski univerzi slovesno podeljen doktorski naziv Nadi Verdel, ki je raziskovala “nenavadne” lastnosti vode. Včeraj nam je avtorica posredovala pojasnilo, v katerem poudarja tudi homeopatska izhodišča svojega dela. Znanstveniki pa že napovedujejo pravne postopke za spodbijanje “neznanstvenega doktorata”. 
...Verdelova se je vprašala, kako je mogoče, da »člani komisije za zagovor zavrnejo doktoranda na zagovoru zato, ker jim ni všeč tema doktorata, ki je bila odobrena več let nazaj«. Profesorja z biotehniške fakultete Petra Mačka, ki je kot član komisije na fakulteti njen doktorat zavrnil, je obtožila, da se je za zavrnitev odločil še pred zagovorom, v to pa naj bi pregovoril še dva od treh preostalih članov komisije. Podrobneje je pojasnila tudi raziskovalne postopke, s katerimi je preverjala, ali ima voda nekatere lastnosti, ki jih sama označuje kot »nenavadne«. Verdelova domneva, da če vodo pustimo stati v posodah, spremeni fizikalne lastnosti ter postane »gostejša in bolj viskozna«. Svoje izsledke je objavila v mednarodnih revijah in na mednarodni znanstveni konferenci. Pojasnila je tudi, da ji prenosa informacij v vodo, kar je bila njena osnovna hipoteza (»spomin vode«, ki se pojavlja tudi v homeopatiji), sicer ni uspelo dokazati.
Iz komentarjev na prejšnje zapisa na Kvarkablogu o doktoratu Nade Verdel le dve zanimivosti:
- Nada Verdel je menda svoje videnje dogajanja okoli doktorata predstavila na blogu nadaverdel.blogspot.com, a je sedaj pisanje že odstranila.
- Lani so osnovnošolci na OŠ Franja Goloba Prevalje napisali raziskovalno nalogo Biopolje. Izsledki so na strani 54.

Oznake: ,