Informirani doktorat visi med univerzo in fakulteto

Iz zapisa v včerajšnjem Dnevniku:
Doktorat o »spominu vode«, ki so ga na biotehniški fakulteti zavrnili, na univerzi pa potrdili, je razkril luknjo v pravilih: kot kaže, na ljubljanski univerzi sploh ni realno predvideno, da na zagovoru doktorata kdo pade. Ni namreč jasno, kaj potem z njim storiti. Rektor Ivan Svetlik upa, da bo doktorski naziv na koncu vendarle slovesno podeljen. 
Štiri mesece po uspešnem zagovoru doktorata Nade Verdel, ki je raziskovala »spominske« lastnosti vode, še nič ne kaže, da bo doktorski naziv tudi kmalu podeljen. Mladi doktorji, ki so doktorate na ljubljanskih fakultetah letos zagovarjali kasneje kot Verdelova, so bili večinoma že slovesno promovirani. 

Med drugim pa tudi:
Na uglednem znanstvenem internetnem blogu Kvarkadabra so se v preteklih tednih pojavile ostre kritike tako doktorata kot ravnanja univerze. Verdelovi očitajo, da je preučevala lastnosti vode, ki z uporabljenimi raziskovalnimi metodami sploh niso dokazljive. V pogovoru za Dnevnik je profesor Dušan Hadži s Kemijskega inštituta, ki lastnosti vodikovih vezi v molekulah vode preučuje že šestdeset let, pojasnil, da trajno spreminjanje lastnosti vode, kot ga predvideva homeopatija, tudi ob najsodobnejših raziskovalnih postopkih ni utemeljeno, kaj šele, da bi ga bilo mogoče dokazati. 
Hvala anonimnemu za link.

Oznake: , ,