O meteoroloških vzrokih za poplave na osrednjem Balkanu

Povzeto po meteo.si:
Na območju osrednjega Balkana se je ciklon zadrževal kar tri dni. Hkrati je nad zahodno in delom srednje Evrope vztrajalo območje visokega zračnega tlaka. V hribovitem predelu Bosne in Hercegovine se v takem primeru pojavijo zelo obilne padavine, podobno kot v Sloveniji ob močnih vlažnih jugozahodnih zračnih tokovih in ciklonom v severnem Sredozemlju. Opisana vremenska situacija je povzročila obilne in dolgotrajne padavine in obsežne poplave na osrednjem Balkanu ter močan veter v srednji Evropi, na severu Balkana ter ob srednjem Jadranu.
Izračunani s pomočjo modela ALADIN za najbolj kritično obdobje med 14.5.2014 06 UTC in 17.5.2014 06 UTC so kazali na izjemno obilne padavine.
Na območju severne in osrednje Bosne in Hercegovine ter zahodne Srbije je bilo napovedano med 150 in 250 litrov dežja na m2 v obdobju 72 ur. Žal se je napoved tudi uresničila.
Po poročanju kolegov meteorologov iz Srbije, je v časovnem intervalu 36 ur padlo več kot 200 litrov dežja na m2, kar je nekajkrat več kot je povprečje za cel mesec maj. Prvi poplavni val so povzročile manjše in srednje reke osrednjega Balkana, prihodnje dni pa kolegi pričakujejo poplavljanje na rekah Drina in Sava. (Vir: www.meteo.si/uploads/probase/www/tmp/dmets/media/poplave-osrednji_Balkan-201405.pdf)

Oznake: