Kolobocije okoli informiranega doktorata

Na UL so končno dočakali doktorat iz homeopatije. Pot Nade Verdel do doktorata iz lastnosti informirane vode sicer ni bila enostavna

Marca je na Univerzi v Ljubljani (UL) raziskovalka Nada Verdel doktorirala iz teme, ki je med kemike, fizike in biologe vnesla veliko nemira. Raziskovala je dokaj neznane in znanstveno še ne dokončno potrjene lastnosti vode, na katere opirajo svoje delovanje tudi homeopati, ki verjamejo, da ima voda spomin. V doktoratu homeopatija sicer ni nikjer izrecno omenjena, a raziskovanje Nade Verdel nedvomno sega na to področje. 
Verdelova je doktorat pripravljala tri leta, zagovor pa ji je vzel še nadaljnja tri leta. Po prvotni potrditvi teme na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani (BF) so se pred zagovorom nekateri člani komisije iz nje izločili. Razlogi za izstop so bili različni. Profesorji naj bi navajali predvsem to, da se na področje ne spoznajo. Iz pogovorov s poznavalci dogajanja je mogoče sklepati, da je bil razlog za umik prav kontroverznost teme. 
...Zanimalo nas je, kako to, da je bil doktorat nazadnje opravljen na ravni univerze. »To se je zgodilo tudi zato, ker posamezni člani, ki so bili imenovani v komisijo za oceno doktorata, niso pravočasno, že pri odobritvi teme in potem pred zagovorom, ko so pripravljali poročilo o disertaciji, jasno sporočili svojih pomislekov in nesoglasij, temveč so to storili šele pri prvem zagovoru oziroma so se umaknili iz imenovane komisije,« pojasnjujejo v rektoratu UL.
Članek je sicer do homeopatije preveč prizanesljiv. Omenja na primer objave Benveniste in Montaingerja v Nature in Science, a ne omenja, da:

With the cooperation of Benveniste's own team, the group failed to replicate the original results, and subsequent investigations did not support Benveniste's findings either.  
In 2009, Montagnier published two controversial research studies[3] that some homeopaths claimed as support for homeopathy. Although Montagnier disputed any such support,[4] many scientists greeted his claims with scorn and harsh criticism.
Kar sta izseka iz uvodnih odlomkov zapisa na Wikipediji, tukaj in tukaj.

Dodatek: Skeniran doktorat je na voljo v digitalni knjižnici BF: dd_verdel_nada.pdf

Oznake: , ,