Svetlik in njegov tajnik

V današnjem Delu je pod naslovom Črno piko dobi ... Ivan Svetlik objavljeno naslednje
Senat ljubljanske univerze je potrdil spremembo statuta, s katero rektor Ivan Svetlik znižuje pogoje za zaposlitev pomočnikov rektorja in generalnega tajnika. V drugo jim je uspelo, pa čeprav so senatorji v enaki zasedbi istim spremembam konec oktobra prižgali rdečo luč. Zadnjo besedo bo konec marca imel upravni odbor univerze.  
Le kaj se je spremenilo v zadnjih mesecih, da so si člani senata premislili? Na univerzi so zaposlili pomočnico rektorja, ki ne ustreza trenutnim pogojem, letos želijo kot pomočnika zaposliti še nekoga, ki prav tako ne bi izpolnjeval predpisanih meril. Povrhu že imajo ime za glavno tajnico, vendar tudi ta za predvideno mesto nima ustrezne izobrazbe. In kaj kot rektor narediš? Na »pogovor« skličeš nekatere člane senata in v zameno dobiš statut po meri.
Zanimiv primer izigravanja pravil. Sicer o podrobnostih ne vemo iz tega zapisa prav veliko, a osebno se mi sicer zdi  preveliko naslanjanje na formalne nazive namesto na sposobnosti kandidatov zgrešeno (seveda ne vem, če so tu spremenili higienični minimum, kot je recimo pri nas, da za mesto postdoka pač ne moreš nastaviti nekoga, ki še ni ali ne bo v kratkem doktoriral). Prav tako bi si mislil, da si lahko vodilni sestavi svojo vodstveno ekipo po želji?

Oznake: ,