Ugledno znanstvenico odnesli očitki o nepotizmu

Pod tem naslovom v Dnevniku danes pišejo o odpustitvi prof. dr. Dušenke Janežič, do nedavnega sicer vodje laboratorija L17 (Laboratorij za molekularno modeliranje) na Kemijskem Institutu v Ljubljani.

Ugledna znanstvenica in redna profesorica na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) na Univerzi na Primorskem dr. Dušanka Janežič od nedavna ni več vodja laboratorija za molekularno modeliranje na Kemijskem inštitutu. Na inštitutu so nam potrdili, da so Janežičevo odpustili iz krivdnih razlogov, zaradi česar ji tudi ne pripada nikakršna odpravnina, niso pa želeli navesti konkretnega razloga za prekinitev delovnega razmerja. 
Po neuradnih informacijah se je vodstvo z direktorjem Jankom Jamnikom na čelu za potezo odločilo, potem ko je upravni odbor inštituta prejel pismo komisije za preprečevanje korupcije (KPK), kamor naj bi Janežičevo prijavil eden od zaposlenih. V prijavi naj bi ji po neuradnih, a zanesljivih informacijah očital več stvari, med drugim to, da je posredovala pri zaposlitvi svojega sina na mesto mladega raziskovalca v laboratoriju, čeprav je ta diplomiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, sinova partnerica pa je postala njena tajnica. To naj sicer ne bi bil razlog za prekinitev delovnega razmerja, ki je doletela vse tri. Ključna naj bi bila namreč praksa dr. Janežičeve, da je ob prihodu na inštitut vsakokrat potrdila prisotnost tudi za sina in njegovo partnerico, čeprav ju na delovno mesto ni bilo. Več sogovornikov z inštituta je potrdilo, da so dvojico v zadnjih treh letih, kolikor časa sta bila zaposlena v omenjenem laboratoriju, videli komaj kdaj.

Oznake: , ,