The Next Big Thing

Naslov je ime serije verižnih objav na blogih, v kateri pisci v obliki odgovorov na deset vseskozi enakih vprašanj predstavljajo svoje zadnje knjige. V to zanimivo obliko promocije me je pred nekaj tedni povabil Noah Charney, za kar se mu res lepo zahvaljujem. (Tule je njegov prispevek k seriji.)
Ker je Kvarkadabra blog namenjen slovenskim bralcem, bom na vprašanja odgovarjal kar v slovenščini.

The Ten Interview Questions for The Next Big Thing:
1. What is the title of your book (or story)?
Zadnja knjiga, ki je namenjena širšemu krogu bralcev, nosi naslov The Man Who Counted Infinity and Other Short Stories from Science, History and Philosophy. Gre za angleški prevod izbora zgodbic o znanosti in znanstvenikih, ki sem jih za različne revije in časopise napisal v zadnjih sedmih letih.

2. Where did the idea come from for the book?
Ideja, da bi svoje delo predstavil globalni svetovni publiki, je nastala iz spoznanja, da podobnih pristopov, ki bi v berljivi, lahkotni in zabavni obliki združevali znanost, filozofijo in zgodovino, tudi v velikanski množici ponudbe angleških knjig ni ravno veliko. Po odzivih sodeč je bila odločitev za kar zahteven proces priprave angleške verzije knjige pravilna, saj je knjiga že dosegla lepo število bralcev po vsem svetu.

3. What genre does your book fall under?
Knjiga se uvršča v zvrst popularne znanosti, kar pomeni, da poskuša na čim bolj preprost, razumljiv in berljiv način prestaviti bistvene dosežke sodobne znanosti, hkrati pa tudi razvoj najrazličnejših idej skozi zgodovino. Zgodbe v knjigi so vsebinsko sicer ločene celote, a jih medsebojno povezuje vseskozi enak pristop in format pisanja, ki se je izkazal za ravno prav obsežnega, da je v njem mogoče razmeroma jasno predstaviti posamezno obravnavano temo.

4. Which actors would you choose to play your characters in a movie rendition?
Knjigi bi bolj kot film ustrezala oblika televizijske serije oziroma nanizanke, saj gre za zbirko povsem ločenih samostojnih zgodb, ki so vsaka zase zaključena celota. Pred nekaj leti smo se na prijazno povabilo takratnega urednika Milana Dekleve s Televizijo Slovenije že dogovarjali, da bi po zgodbicah dejansko posneli serijo oddaj. Pripravili smo že nekaj scenarijev, na avdiciji izbrali voditelje, določena je bila tudi produkcijska ekipa, a se je nato zataknilo pri končni odobritvi izvedbe projekta, menda na samem vrhu RTV. Izmed tujih igralcev oziroma likov iz popularnih TV serij pa bi bil za osrednjega pripovedovalca oziroma gostitelja oddaje verjetno najbolj na mestu Hugh Laurie kot doktor Gregory House.

5. What is the one-sentence synopsis of your book?
Idejo knjige še najbolje povzame slavna izjava Alberta Einsteina: “Everything should be made as simple as possible, but not simpler.” Zgodbe poskušajo znanost čim bolj približati bralcem, a hkrati pazijo, da se s poenostavljenjem ne bi hkrati izgubilo tudi bistvo samih znanstvenih teorij, kot se v pretirano poljudnih predstavitvah znanosti pogosto zgodi.

6. Is your book self-published or represented by an agency?
Knjigo je izdala Kvarkadabra - društvo za tolmačenje znanosti. Čeprav jo je mogoče kupiti tudi v tiskani obliki, je globalnemu bralstvu lažje dostopna v elektronski obliki preko sistema Amazon Kindle.

7. How long did it take you to write the first draft of your manuscript?
Z leti se je izkazalo, da bi na dolgi rok težko napisal več kot eno zgodbo na teden, pri čemer problem ni toliko pisanje, ampak vzame največ časa predvsem iskanje novih tem in ustreznih virov za njihovo predstavitev. Skupaj je sedaj v seriji nastalo že kakih 250 zgodbic, v angleščino pa je prevedena približno četrtina vseh.

8. What other books would you compare this story to within your genre?
Dobrih piscev s področja poljudne znanosti je zelo veliko. Delijo se na dve večji skupini: na znanstvenike, ki sami poljudno predstavijo svoje delo in na profesionalne pisce, ki predstavljajo delo drugih. Sam sem z leti poskušal razviti lastno formo poljudnoznanstvenega pisanja, ki temelji na vseskozi približno enakem obsegu besedila posameznega sestavka, jasni zgodbi, ki mora biti zanimiva že sama po sebi in ne zgolj zaradi svoje znanstvene vsebine, ter navezavi na filozofska in zgodovinska vprašanja. Predvsem navezava na filozofijo je pri večini pop-znanstvenih piscev pogosto slaba ali vsaj zelo površna.

9. Who or what inspired you to write this book?
Pomembno načelo, ki se ga držim pri pisanju je, da me mora ideja oziroma zgodba, ki bi jo rad predstavil, najprej navdušiti. S pisanjem poskušam nato to zanimanje za neko temo prenesti še na bralca.

10. What else about your book might pique the reader’s interest?
Knjigo lahko začnete brati kjerkoli: na začetku, na koncu ali nekje vmes. Če vam tak način branja bolj ustreza, lahko poljubno skačete iz ene zgodbe na drugo in tako izbirate vsebine, ki ustrezajo vašemu trenutnemu počutju in zanimanju. Najbolj preprosto pa je seveda, da se preprosto prepustite in le sledite zaporedju, v katerem so zgodbe nanizane v knjigi.

K nadaljnjem širjenju ideje verižnih blogov The Next Big Thing bi povabil kolege in kolegice, s katerimi sodelujem v okviru Kvarkadabre, Filozofske fakultete in Inštituta za kriminologijo. Posebej bi izpostavil nekaj znancev, ki so zadnja leta izdali zanimive samostojne knjige, ki so zanimive tudi za širši krog bralcev:

Aleš Bunta, Delo.si - Pogosto ni pretirano pametno biti pretirano pameten
Gregor Majdič, osebna predstavitvena stran
Tina Bilban, Tinina stran
Vasja Badalič, AirBeletrina - Vasja Badalič: Za 100 evrov na mesec.

Oznake: