Higgsov bozon na Stefanovih dnevih

Naslednji dnevi bodo na IJS Stefanovi dnevi. Kot del programa bo tudi okrogla miza na temo odkritja Higgsovega bozona, ki bo odprla teden dnevov Jozefa Stefana.

Ponedeljek, 18. marec
Ob 13. uri
HIGGSOV BOZON – VSE, KAR SEM ŽELEL VEDETI, PA SI NISEM UPAL VPRAŠATI - okrogla miza
Okrogla miza se bo dotaknila vročih tem fizike osnovnih delcev od vprašanja, ali so na Velikem hadronskem trkalniku v Ženevi našli Higgsov delec in če so ga, ali je ta nujno edini, do ugibanj, ki jih to odkritje predstavlja v novi luči: kam je izginila vsa antisnov, ali res živimo v prostoru in času s štirimi dimenzijami, zakaj svet okoli nas ni supersimetričen in ali imajo osnovni gradniki snovi morda podstrukturo. Govorili bomo o eksperimentalnih metodah, s katerimi iščemo odgovore na ta vprašanja, pa tudi o tem, kako je fizika osnovnih delcev sooblikovala vsakdanje življenje v zadnjih desetletjih, in kaj si lahko obetamo v prihodnosti.
Razpravljavci:
prof. dr. Marko Mikuž, vodja Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev
prof. dr. Peter Križan, Odsek za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev
prof. dr. Borut Bajc, Odseka za teoretično fiziko
doc. dr. Jernej Fesel Kamenik, Odsek za teoretično fiziko
prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta »Jožef Stefan« Zanimivo, da je med razpravljalci tudi nefizik, direktor instituta... Sicer pa se slisi prav zabavna ideja, verjetno ena redkih prilik, da izveste iz prve roke kako poteka iskanje in nato razumevanje novega delca.