Biološke nanopore

Jutri, v sredo 30.1.2013 ob 13h bo na IJS kolokvij enega od Kvarkadabrinih blogerjev, Gregor Anderluh. Spodaj objavljam vabilo IJS (sam si bom z veseljem ogledal posnetek). Gregor, sliši se zanimivo!

--------------------------

Vabimo vas na 8. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2012/13, ki bo v sredo, 30. januarja 2013, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

prof. dr. Gregor Anderluh
Kemijski inštitut, Laboratorij za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo,
Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Oddelek za biologijo,
En-Fist Center odličnosti

Biološke nanopore

Celične lipidne membrane so ključne za normalno delovanje organizmov. Omogočajo selektivno prepuščanje snovi in varujejo notranjost celice pred vplivi iz okolja. Patogeni organizmi so razvili mnogo mehanizmov, ki privedejo do poškodb celičnih membran ali spremembe njihove zgradbe in jim tako omogočijo vstop v celice. Pri enem od teh mehanizmov peptidi in proteini poškodujejo lipidne membrane s tvorbo por nanometrskih dimenzij. Tako lahko delujejo nekateri naravni toksini kot tudi proteini, ki sodelujejo v imunskem odzivu v procesu uničevanja tarčnih celic. V predavanju bodo predstavljene nekatere značilnosti proteinskih nanopor in možni načini uporabe v biomedicini in nanobiotehnologiji.
Predavanje bo v slovenščini.
Lepo vabljeni!

Oznake: ,