UP zapira filozofijo in kulturne študije

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem morda letos ne bo razpisala prvostopenjskih programov filozofije in kulturnih študij. Z dovoljenjem objavljam del pisma predstojnika filozofije Roka Svetliča senatorjem:
Dragi senatorji FHŠ, spoštovani ostali!
 Včeraj smo z dekanata prejeli elektronsko sporočilo, v katerem je razpisana dopisna seja senata. Prva točka predvideva potrditev “razpisa za vpis v dodiplomske študijske programe 1. stopnje za študijsko leto 2013/14”, v katerem sta izločena dva študijska programa, filozofija in kulturni študiji. V zvezi s tem ni bil opravljen noben razgovor s predstojniki in člani teh oddelkov, čeprav se je v.d. dekana udeležil nedavnih sej oddelkov. Posebej poudarjam, da je povsem neprimerno in v nasprotju z načeli demokratičnega dialoga, ki ga je dr. Drevenšek obljubil novemu senatu, da se o zadevah, ki neposredno implicirajo odpuščanje številnih sodelavcev, odloča na dopisnih sejah. Da seja poteka čez vikend (od petka, 9. 11. 2012, od 12. ure do ponedeljka, 12. 11. 2012, do 10. ure), tako da le šest ur pade v čas delavnika zaposlenih na FHŠ, ne potrebuje komentarja. Poleg tega so študentski predstavniki v senatu že večkrat opozorili, da doma nimajo dostopa do faxa ali scanerja.
 Žal se uresničujejo najbolj pesimistične napovedi, da se bo fakulteta reorganizirala tako, da se bo likvidiral velik njen del. Nobenega dvoma ni, da se bo tak način sanacije nadaljeval na drugih programih, ki ne bodo dosegli praga vpisa, ki se ga bo vsakokrat sproti postavilo. ...Sprejemanje takih odločitev pod vodstvom v.d. dekana je povsem nesprejemljivo, saj je njegova naloga zgolj vodenje tekočih poslov in zagotovitev volitev rednega vodstva. Najhujši napad na dostojanstvo dela senata pa je okoliščina, da se mu ponudi v glasovanje likvidacija programa (KŠ), katerega oddelek nima senatorja, ki bi lahko zastopal interese programa. Tokrat prvič ne odločamo o takšni ali drugačni politiki vodenja, pač pa o biti ali ne biti (delov) fakultete.
Rok Svetlič [Saturday, November 10, 2012 8:23 AM]
Morda bo kdo pomislil, kakšna je fakulteta za humanistične študije brez študija filozofije, ali kakšen koncept humanistike ima dekan humanistične fakultete, ki sam predlaga ukinitev filozofije na svoji fakulteti. Da ne bo dileme: dejstvo, da ima nek program zelo majhen ali celo nikakršen vpis, je zelo pomembno in ga absolutno ne smemo ignorirati. Tudi v smislu upravičenosti odziva vodstva fakultete proti oddelku. A kakšen naj bo ta odziv? Najlažje je reči, zapiramo štacuno, drugo leto vas ne bo - torej storiti nič, in istočasno povzročiti, da v l. 14/15 študija gotovo ne bo več.
Morda ne kupite mojega stališča, da je s humanistično fakulteto, ki z lahkim srcem ukinja program filozofije, nekaj narobe. Saj so (na fakulteti in univerzi) res pomembni programi (v nasprotju s kulturologijo in filozofijo), ki bodo seveda ostali ... Pa smo res lahko prepričani, da gre samo za "one druge"? Da se nam res ni treba bati vikend sej, bi bi čez noč ukinile naš program, projekt, oddelek, inštitut ...?

Oznake: