Sneguljčica

Kvarkadabrin tako rekoč resorni minister Žiga Turk nas danes v Dnevniku zabava še z eno analizo. Tokrat pojasnjuje, zakaj je potrebno za državno himno zamenjati kitice Prešernove Zdravljice tako, da bi vključevale besedilo, ki omenja boga:

Zakaj se vlada loteva spremembe himne, kakšen smisel ima dražiti ljudi z izključevanjem neverujočih in nekatolikov? In tudi žensk, saj govori le o sinovih.
V ustavi je zapisano, da je himna Zdravljica. Verni bi rekli, da zakon žali njih, ker cenzurira kitice, ki omenjajo Boga. V sedanji himni se več ukvarjamo s svojo okolico kot pa s Slovenijo.... A veste, koliko himn na svetu omenja Boga, pa nimajo s tem nobenega problema?
Ne drži, imajo jih. Predvsem pa so himne sprejeli v oddaljeni preteklosti, naša je stara komaj enaindvajset let, sprejeta je bila v času ločenosti države in cerkve.
Tisti, ki verjame v Boga, mu to nekaj pomeni, tisti, ki ne, pa mu je to tako, kot bi pel o Sneguljčici.(*)
Filozof  Boris Vezjak se v svojem blogu sprašuje o veljavnosti argumenta:
Denimo, da bi ta oblast uvajala obvezen verouk v šole za vse učence, novinarki pa bi ministra spraševali po tem. Potem bi, analogno, zgornji odgovor, kajpak mutatis mutandis, lahko čudovito opisal menda neposiljeno in neideološko situacijo v učilnici. Izvajanje verouka za verne in neverne bi lahko razložil takole: "Tisti, ki verjame v Boga, mu to nekaj pomeni, tisti, ki ne, pa mu je to tako, kot bi poslušal o Sneguljčici."

Oznake: ,