Koliko ur učijo univerzitetni profesorji (po svetu)?

V današnjem Dnevniku je obljavljen članek z naslovom “Pobegnili nam bodo najboljši profesorji”. Članek se navezuje na novelo zakona o visokem šolstvu (glej tudi Aljažev zapis na tem blogu). Med drugim novela spreminja tudi

...63. člen zakona o visokem šolstvu, v katerem so natančno določene neposredne pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev in sodelavcev. »To je najbrž tisti zloglasni člen, ki ga je imel v mislih predsednik vlade Janez Janša, ko je očital visokošolskim učiteljem, da premalo delajo,« domneva dr. Marinčič. Ta člen so spremenili tako, da so v predlog zakona zapisali, da imajo učitelji na univerzi naštete tedenske obveznosti le še »praviloma«, kar pomeni, da se lahko neomejeno povečujejo. Neposredna tedenska pedagoška obveznost univerzitetnih profesorjev je doslej znašala od 6 do 8 ur, neposredna pedagoška obveznost asistentov od 10 do 12 ur itd. A to ni vse delo, ki ga opravijo profesorji, poudarja Marinčič, saj preostali čas do polnega 40-urnega delovnika učiteljev na univerzi obsega raziskovalno delo in žal vedno več administrativnega dela.

Zanimivo vprašanje je, koliko sploh učijo univerzitetni profesorji po svetu. Iz osebne izkušnje vem, da je na raziskovalnih univerzah v ZDA, vsaj v  “trdnih” znanostih pedagoška obveznost precej manjša kot na Univerzi v Ljubljani (in predvidevam da s tem tudi na ostalih univerzah v Sloveniji). Tipična obveznost je en predmet na semester, kar znese okoli 4 kontaktne ure (štete kot v Sloveniji, 45 min) tedensko. Na velikih raziskovalnih univerzah (MIT, Harvard,...) je lahko obveznost za posameznike še nižja.

A očitno je raznolikost tako med različnimi univerzami (raziskovalne, le dodiplomske, ali višješolske / torej “research, teaching in community colleges”) kot tudi med različnimi disciplinami velika. Prav tako med različnimi državami. Več kot 50 primerov je mogoče najti v odgovorih na zapis na blogu Crooked Timber. Iz odgovorov je mogoče razbrati, da je večinoma na humanističnih študijih pedagoška obveznost višja, kot na naravoslovnih (je morda tudi v Sloveniji tako? Je obveznost na FDV bližje 8ur, na naravoslovnih pa bližje 6ur? In predno me kdo obtoži, da netim razkol - ne trdim, da je to pravilno, le zanima me. Povsem anekdotično sicer dvomim, saj mi je pred nekaj leti starejši kolega na FMF omenil, da si celo ne upa preveč na glas razglašati svojim kolegom v tujini kolikšna je njegova pedagoška obrementiev, saj mu ne bi verjeli, da še lahko smiselno prispeva k skupnim raziskovalnim projektom).

Še povezava na stran, ki pojasni, kaj profesorji še počnejo, poleg tega, da poučujejo.

Oznake: , , ,