Zofijini oglobljeni zaradi protesta proti apartheidu Izraela

Zofijini ljubimci (po svoje Kvarkadabri nekoliko podobna mariborska združba) so meseca maja ob odprtju fotografske razstave v organizaciji EPK in izraelskega veleposlaništva organizirali protest.  Razlog? Kot navajajo Zofijini
V napovedniku razstave [Spremembe] je zapisano, da je v Izraelu v preteklih 100 letih nastalo “veliko novih vasi, nekdanje vasi so se razvile v mesta, iz mestec pa so nastala velemesta. Nekoč redko naseljena področja so sedaj deli velemest. Nekdaj sušne in puste regije so danes obdelane in gosto naseljene. Glavna dejavnika, ki sta bila temelj omenjene preobrazbe dežele, sta bila modernizacija in ekonomski razvoj, ki se je začel z ustanovitvijo države Izrael leta 1948. Nekoč zaostali del Osmanskega cesarstva je postal eden najbolj urbaniziranih in razvitih predelov regije.”
 Predstavniki zaskrbljene javnosti smo zgroženi nad neizmernim cinizmom izraelske politike, ki si mednarodni javnosti na vse načine prizadeva zamaskirati dejansko politiko imperializma in apartheida nad palestinskim ljudstvom, z nizanjem idiličnih podob izgradnje države Izrael, ki naj bi nastala na nekoč zaostalem delu Osmanskega cesarstva. ... *
Protesta se je udeležilo devet aktivistov, te dni pa so dobili izstavljen račun - globo za neprijavljen javni shod:
Na dan otvoritve razstave, ki je bila 24.5. ob 19.00, v Fotografskem muzeju v Mariboru, smo pismo s pozivom k bojkotu poslali na številne elektronske naslove in v medije. V elektronski pošti smo zapisali tudi, da se bomo zbrali na mestu dogodka in tudi neposredno izrazili svoje nestrinjanje z izraelsko politiko apartheida.
Pred Fotografskim muzejem se je zbrala manjša skupina protestnikov (9), ki je s plakati miroljubno pozivala h koncu izraelskega apartheida.Slab mesec kasneje smo bili Zofijini ljubimci s strani mariborske policijske uprave obveščeni, da smo zaradi organizacije »javnega shoda« na dan 24.5.2012 kršili določila 2. odstavka 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, saj tri dni pred »shodom« le-tega nismo prijavili. Društvo je bilo kaznovano z globo 500€, predsednica društva, kot odgovorna oseba, pa z globo 250€. (Zofijini ljubimci, 23.6.2012)
Eden od organizatorjev, profesor na mariborski Filozofski fakulteti dr. Boris Vezjak je komentiral: "Živimo v državi, v kateri nam je kratena pravica do svobodnega zbiranja in izražanja na javnem mestu, ki pač ne more biti zmeraj načrtovano." Se močno strinjam.

Oznake: ,