Parlament dvomi, da je ZRC SAZU registrirana organizacija

Ko že misliš, da te ne morejo več presenetiti ...  Včeraj je parlament imenoval novih osem članov Sveta RTV  (dobesedno članov, ker so vsi moški). Pred tem je 10. maja o kandidatih odločala Mandatno volilna komisija. Tu zadeva postane zanimiva. Po poročanju današnjega Dnevnika:
preostali dve kandidatki pa je komisija izločila že pred glasovanjem. Dr. Urbančevo zato, ker k njeni kandidaturi ni bilo priloženo potrdilo, da je Raziskovalni center SAZU res registrirana organizacija. Z enakim pojasnilom je - tako kot še osem drugih kandidatov - izločila tudi Simona Pogačnika, ki ga je v svet RTV predlagal Svet invalidskih organizacij. (Dnevnik, 16.5.2012)
Imenovanje članov Sveta RTV je v Sloveniji precej umazana politična igra, namenjena kontroli nad medijem. To je žalostno. Izraba tovrstnih formalizmov - kandidatka je bila izločena še pred glasovanjem - pa je za moj občutek žalitev javnosti iz strani politike. Odpovedala se je celo videzu dobre volje, da ji kakorkoli gre  za zastopanost vseh delov civilne družbe v Svetu RTV. (Kot je razvidno iz magnetograma, sta predstavnika opozicije - Pozitivne Slovenije in SD - izločitvi nasprotovala.)


Dodatno bizarno je, da je Znanstvenoraziskovalni center SAZU pravzaprav ustanovljen z zakonom, ki ga je seveda sprejel - isti parlament, ki danes dvomi v njegov obstoj.
Tako 16. člen Zakona o Slovenski akademiji znanosti in umetnosti  ("ORGANIZACIJA SAZU") pravi "Znanstvena in umetnostna dejavnost SAZU se izvaja v okviru razredov in njihovih oddelkov ter Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU (v nadaljnjem besedilu: ZRC SAZU)." 26. člen ("ZNANSTVENORAZISKOVALNI CENTER SAZU") pa sploh v celoti govori o ZRC.

Oznake: