James Hansen pisal Virantu glede TEŠ6

James Hansen je dolgoletni direktor Nasinega klimatološkega inštituta Goddard Institute for Space Studies (GISS), sicer pa svetovni  javnosti morda sploh najbolj znan klimatolog. V prvih letih spoznavanja obsega problema podnebnih sprememb je odigral ključno vlogo, da se je z njimi pričela ukvarjati ameriška in svetovna politika. Bil je tudi v znanem in medijsko odmevnem sporu z administracijo Busha II., ki ga je poskušala utišati.

Hansen je velik nasprotnik uporabe premoga in se globalno angažira proti gradnji termoelektrarn na premog. Prejšnji teden je pisal  Gregorju Virantu  oziroma državnemu zboru in poslance pozval, naj glasujejo proti odobritvi poroštva (440 mio) za gradnjo novega bloka termoelektrarne v Šoštanju, ki ga parlamentu predlaga vlada.

Spoštovani predsednik dr. Virant in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije,
V zvezi z načrtovano novo termoelektrarno na lignit, ki bi imela posledice na ljudi in naravo kot celoto, je potrebno vaše odgovorno odločanje. V kratkem boste sprejeli odločitve, ki bodo imele pomembne, nekatere med njimi tudi nepopravljive, učinke na svet, ki ga bo podedovala današnja mladina in prihodnje generacije. Tako močna izjava se na prvi pogled morda zdi pretirana, a gre dejansko za nedvoumne ugotovitve najnaprednejše znanosti o podnebju, kot so povzete v nadaljevanju in podrobno opisane v priloženem članku “Utemeljitev preprečevanja nevarnih podnebnih sprememb za zaščito mladine in narave«. 
Če se predstavim: sem izredni profesor na Univerzi Columbia in direktor Nasinega Inštituta za vesoljske študije Goddard, pišem pa vam kot zasebni državljan.
...
Izbira med alternativnimi viri energije je lokalna zadeva. Moratorij na nove premogovne elektrarne in postopna opustitev uporabe premoga pa je nujni globalni cilj, če želimo ohraniti čudesa narave, naše morske obale ter našo družbeno in gospodarsko blaginjo.
Gradnja novih termoelektrarn je nemoralna, ker bodo posledice nosili mladi, bodoče generacije in narava, ki nimajo možnosti za zaščito svoje prihodnje blaginje. Slovenija bi morala pustiti svoje zaloge lignita v zemlji, namesto tega pa razvijati svoje naravno obilje brezogljičnih virov energije, energetsko učinkovitost in pametna omrežja.
Spoštovani predsednik in poslanci Državnega zbora, upam, da si boste ogledali dejstva o fosilnih gorivih in podnebju, ki so jasno opisana v prilogi in razmislili o možnosti, da prevzamete vodilno vlogo v tej temi, ki bo tako pomembna za naše otroke in vse prebivalce našega planeta.
James E. Hansen
Celotno pismo in gradivo je objavljeno na spletnih straneh Umanotere.

Oznake: