Ena resna in ena hecna

Dovolite, da težak blogerski  (in sicer) dan zaključim z dvema materialoma. Prvi je je današnje (18.4.12) pismo rektorja UL dr. Pejovnika zaposlenim UL. Bistvo:

... Rektorji slovenskih univerz smo bili 11. 04. 2012 na sestanku pri ministru Turku seznanjeni z načrtovanim varčevanjem v visokem šolstvu in znanosti. Predvidena višina varčevalnih ukrepov (zmanjšanje obsega financiranja v 2012) je približno 71 milijonov EUR (brez investicij), od tega 31 milijonov EUR v visokem šolstvu (brez investicij), kjer pravkar poteka izvajanje bolonjske reforme in se obseg delovanja vsako leto širi. Dodatno k temu se investicije v visoko šolstvo in študentske domove zmanjšujejo za 65 milijonov EUR.
Pri tem je potrebno poznati tudi stanje, v katerem smo se znašli že v letošnjem študijskem  letu. Za študijsko leto 2012/2013 je Univerza v Ljubljani predlagala približno 2000 več razpisnih mest na drugostopenjskih programih. Ta mesta se nanašajo predvsem na nove bolonjske programe za tiste študente, ki bodo sedaj prvič zaključevali prvo stopnjo in želijo nadaljevati študij na drugi stopnji. Ocenjujemo, da bi za izvedbo teh programov in programov, ki so se začeli izvajati v študijskem letu 2011/2012 potrebovali dodatnih 22 milijonov EUR. Ti programi bi bili glede na trenutno veljavno uredbo o financiranju plačani, kako bo z novo ureditvijo pa ne vemo. Če ti programi ne bodo plačani, ne vemo, kako jih bomo sploh lahko izvedli. ...
Jutri bo potekala skupna seja kolegija dekanov, senata UL, upravnega odbora UL, Študentskega sveta UL, na kateri bomo predvidoma sprejeli skupno izjavo. ...
Drugi je priložnostna pesnitev profesorja na FF in pesnika Borisa A Novaka, ki je na FF postala nekakšna himna današnje stavke :)

Boris A. Novak
ŽIGA ŽAGA
(koračnica po besedilu in na melodijo pesmi
»Naša četica koraka« Janeza Bitenca)

Naša četica koraka
strumno in veselo,
drug za drugim v ravni vrsti
mi gremó na delo,
drug za drugim vsi po vrsti
nimamo za jelo.
Turčku bomo pomagali
Ministrstvo zgraditi,
da bo mogel kup denarcev
Univerzi skriti, (variante: pred kulturo skriti /
da bo mogel honorarcev znanosti prikriti / pred vzgojo skriti)
se lepó znebiti.
Žiga žaga, poje žaga,
rom, pom, pom kladivo,
mi pa vsi najboljše volje
delamo marljivo,
mi pa vsi najboljše volje
fušamo na sivo.
Naša četica koraka
strumno in veselo,
drug za drugim v ravni vrsti
mi gremó na delo,
drug za drugim v pravni krsti
čakamo razpelo …  

Oznake: