sreda, 08. februar 2012

Vizija nelinearne univerze

Kratka predstavitev poglavitnih značilnosti nekakšne "anti-bolonjske reforme", ki jo pravkar izvajajo na Arizona State University.
Moonshot thinking is great, but where does it come from? Academia and entrepreneurship are both fields it can come from, but quite often does not. What would it take to create a moonshot factory? A place that was dedicated not to publications or patents or profits but directly to the idea of radical thinking, radical problem solving, and driving radical levels of positive impact. Now try to imagine taking one of the world's largest universities and turning it into such a place.
Michael Crow is president of Arizona State University. He is designing the transformation of ASU into a new highly innovative, high speed adaptive knowledge enterprise which combines academic excellence, inclusiveness, and societal impact - a model he terms the "New American University."

4 komentarji:

 1. Sliši se mi predvsem kot vznesena pridiga enterpreneurializma, kar(načelno) sploh ni anti-bolonjsko.
  Je pa res, da je naša bolonjska reforma v številnih primerih prinesla poseben fenomen - v imenu enterpreneurializma ji je uspelo še ojačati birokratsko rigidnost ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. Prebral sem še celoten tekst njegovega manifesta, mogoče je bila sodba na podlagi govora le malo prehitra.

  http://www.asu.edu/president/inauguration/address/address.pdf

  OdgovoriIzbriši
 3. Zanimivo. Imam eno vprašanje. Morda se bo zdelo predrzno. Mi je žal. Ali so taki cilji sploh uresničljivi recimo na ljubljanski univerzi? Bolj konkretno, na FMF? Si ne predstavljam, da bi bili moji profesorji in nekateri asistenti kompatibilni s to vizijo.

  Mislim, da ta možakar bolj cilja na reformacijo družbe. Saj z njo bi se tudi univerza potem spremenila.
  Vmes sem celo zaslutil, da namiguje, da bi lahko pesniki pisali pesmi o znanosti in Naravi. Kar mi je všeč.
  Velika kolektivna dejanja bodo potrebna, se mi zdi.

  (ZdravaPamet)

  OdgovoriIzbriši
 4. Zelo zanimive ideje. IMO fakultete s svojim predalčkanjem in birokratizacijo ubijajo talent, voljo do raziskovanja, zato se mi tale ideja zdi super. Pa si lahko predstavljam, da je drugje še slabše kot na FMF. Zato podpiram skoraj vsakršne projekte, ki posegajo v obstoječe rigidne, birokratske, institucionalne sisteme, pa naj bodo to moonshot tovarne ali pa tehniške univerze z namenom povečevanja tekmovalnosti. Jasno da so take spremembe in njihovi arhitekti na obstoječih establishmentih nezaželjene.

  OdgovoriIzbriši