Univerza za gostinstvo, zdravstveno nego in poslovne vede?

Mestna občina Kranj je v teh dneh očitno sprožila resna pogajanja za ustanovitev t.i. gorenjske univerze, ki bi se oblikovala okoli kranjske Fakultete za organizacijske vede. Z njo naj bi se v novi univerzi združevale še nekatere obstoječe gorenjske visoke šole:
V novo univerzo naj bi se sicer najprej vključile FOV, Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice, Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled, pridružena članica pa bi bila Visoka šola za gradbeno inženirstvo Kranj. (Delo, 23.2.2012)
Po poročanju današnjega Dnevnika naj bi o tem že zelo kmalu odločal Državni zbor:
Če bo šlo vse po gorenjskih načrtih, bodo letos spomladi poslanci v državnem zboru odločali o gorenjski univerzi. ... "Najprej mora ustrezen odlok o ustanovitvi predlagati vlada, tega ne morejo storiti poslanci. Sam sem tudi član odbora za gorenjsko univerzo in ocenjujem, da ne bi smelo biti posebnih težav. Gre za razvoj pokrajin in za prednosti, ki jih univerza prinaša na področju znanja, izobraževanja in razvoja vse regije," je dejal poslanec SDS Branko Grims, sicer Kranjčan in predsednik parlamentarnega odbora za šolstvo. (Dnevnik, 23.2.2012, str.9)
Pustimo ob strani bistveno, torej vsa stvarna vprašanja: vsakomur je jasno, da zgolj regionalni prestiž v "velikanski" Sloveniji ne more biti prvi razlog za novo univerzo. (Vsakomur, razen kranjskem županu:
 Kot je na novinarski konferenci povedal župan Mohor Bogataj, je čas, da Gorenjska dobi to kar je bilo zapisano v sklepu vseh gorenjskih županov že pred leti. Poudaril je, da je Gorenjska zadnja dobila dokončano avtocesto, da ni uspela s škofijo in še vedno nima Univerze in je skrajni čas da jo dobi. (*) )
Povsem na načelni ravni imam velik problem s tem, da se pod imenom  univerza ustanavlja visokošolski zavod, ki bo po svoji sestavi - vsaj kakor je nakazana sedaj - precej daleč od univerzalnosti.

Oznake: ,