Interpretacije znanstvenih člankov

Danes sem po vsem po naključju (nekdo mi je poslal povezavo) pogledal nek prispevek na temo gensko spremenjenih organizmov. Sicer (preden me kdo obtoži tega) sam nisem neizprosen zagovornik GSO in mislim, da moramo biti pri vsakem posameznem novem primeru previdni in pretehtati njegovo varnost. A to, kar se gredo nasprotniki v tem prispevku, ki si ga lahko pogledate na povezavi, pa je skoraj potrebno komentirati, saj gre za propagando v najslabšem pomenu te besede. V prispevku avtor komentira članek, objavljen v reviji Cell research, ki govori o tem, da lahko nekatere mikroRNK iz rastlin vplivajo na aktivnost genov pri sesalcih, v konkretni raziskavi na aktivnost gena, ki kodira receptor za "low density lipoprotein", ki veže holesterol (za intermezzo - ne obstojata dve vrsti holesterola, kot pogosto laično razumemo in govorimo - LDL in HDL (dobri in slabi) holesterol, holesterol je samo eden, LDL in HDL pa sta dve različni beljakovini, na kateri se holesterol veže, da lahko potuje po krvi). Raziskava je vsekakor zanimiva ker kaže, da naj bi se te mikroRNK (to so posebne molekule RNK, dolge običajno od 15 do 20 baznih parov) lahko tudi vnesle v telo sesalcev po zaužitju rastlinske hrane.

A zanimivo, znanstveni članek niti na enem mestu ne omenja gensko spremenjenih organizmov. Sam tudi še nikoli še nisem slišal, da bi imela npr. BT koruza več mikroRNK kot navadna koruza. Prav tako iz gena, ki kodira BT, snov, ki je strupena za koruzno veščo, zaradi česar je ta koruza odporna proti tem žuželkam, ne nastaja kakšna mikroRNK molekula. Skratka, razlagalec v tem prispevku se brezsramno laže in potvarja izsledke povsem korektnega znanstvenega članka. Edini potencialno nevarni zaključek iz te raziskave bi lahko bil ta, da lahko rastlinske mikroRNK (iz vseh rastlin, ker te mikroRNK se nahajajo prav v vseh rastlinah) škodljivo delujejo na naš organizem. A še tukaj se zadeva hitro zatakne - kako pa smo potem preživeli milijone let s tem, da ves čas uporabljamo vse te zlobne rastline, ki nas zastrupljajo s svojimi mikroRNK?

Priporočam pa ogled strani prav vsem kvarkadabrovcem, saj gre pravzaprav za nekakšno našo anti-stran, če si pogledate še kakšen drug prispevek na teh straneh.