Računalnik za 20 EUR

Če ste ljubitelj elektronike in računalništva, ki ga zanimajo možne poti cenitve računalniške opreme, potem boste morda veseli te novice. Pred nekaj tedni sem po naključju naletel na spletno stran projekta (in dobrodelne fundacije) Raspberry Pi - ta res želi na trg spraviti računalnik, ki bo v dveh konfiguracijah stal 20 oziroma 28 evrov (pravzaprav na spletni strani britanske fundacije ceno reklamirajo v dolarjih, model A bo stal 25 dolarjev, zmogljivejši model B pa 35 dolarjev).

Nekaj več o konfiguracijah in projektu si lahko preberete tule, je pa na začetni strani kar nekaj zanimivih novic iz zadnjih tednov. (Vključno z manjšo demonstracijo poskusne verzije.)

Med drugim tudi povsem sveža novica o tem, da so začeli s prodajo 10 primerkov poskusne serije, ki jih bodo z nekaj dodatki prodali prek spletne dražbe. Ti zbirateljski primerki počasi kapljajo na eBay in "prvi" (s serijsko številko 10) je ta hip (ko sem pisal to objavo) že prišel do cene 1800 funtov. Čez kak mesec boste lahko za ta denar "v redni prodaji" kupili približno sto RPijev.

Sam sploh nisem poseben računalniški zanesenjak, pa se mi projekt vseeno zdi sijajen in se že veselim trenutka, ko si bom lahko brez pomisleka za ceno dobrega kosila kupil računalnik, za katerega bi pred desetimi leti odštel zajeten kup denarja, pred dvajsetimi pa manjše bogastvo.

Oznake: ,