Razvojna koalicija SD in SDS

Ko gre za resne stvari, dve največji politični stranki dramatične predstave za javnost pustita ob strani. Katera bo največja slovenska investicija v prihodnjem desetletju? Kako bo Slovenija odgovorila na največji globalni svetovni izziv bližnje prihodnosti, prehod v nizkoogljično družbo? Katere tehnologije bo država s poroštvi in investicijami spodbujala? Glede teh, resnično ključnih vprašanj, med največjima političnima igralcema vlada soglasje in sodelovanje.

Tako sta danes SD in SDS skupaj v parlament vložili zakon, s katerim bo država jamčila za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Termoelektrarna Šoštanj najela za gradnjo nove elektrarne na lignit.

Katera bo torej največja posamična slovenska investicija v prihodnjem desetletju? Mogoče omrežje javnega prevoza nove generacije? Ne, termoelektrarna. S katerim dejanjem začenjamo prehod v nizkoogljično obdobje? S skupnih prehodom državnega voznega parka na mala električna vozila? Z dnevom, ko vsi poslanci na glasovanje o zaupnici vladi pridejo peš, s kolesom ali vlakom? Z več kot simbolnim načrtom subvencij za izolacije domov?  Napaka, država se bo zadolžila, da bo podaljšala izkopavanje in kurjenje domačega lignita, ki izmed vseh energentov proizvede največ izpustov ogljika na enoto energije.  In katere tehnologije bo država s poroštvi in investicijami prednostno spodbujala? Bomo skoraj milijardo evrov stavili na tehnologije obnovljivih virov, kakor Nemčija, ki je tu prepoznala naslednji veliki trg? Ah ne, razvojna koalicija se strinja, da je ta milijarda nujna za preživetje načinov in tradicij Šaleške doline. Pa še toliko v stranki nas je iz tam doma ...

Skratka, očitno niti ni pomembno, kdo bo zmagal predčasne. Trdno razvojno koalicijo za umret že imamo. 

Oznake: