Mediji proti znanstvenikom, 4. del

Medijska ofenziva se v času kislih kumaric nadaljuje. Tako smo bili včeraj na portalu 24ur (Se bo uresničil scenarij Planeta opic? - 24ur.com) znanstveniki spet predstalvjeni kot brezsrčni morilci ljubkih živalic. Prispevek novinar zaključi z naslednjim odstavkom:
"Januarja 2013 bo pri nas v praksi zaživela tudi v Strasbourgu izglasovana Direktiva o poskusih na živalih, po kateri so natančno določeni nameni testiranj, jasno pa bodo zastavljene tudi nove meje, kaj dejansko so poskusi na živalih. Meja bo po novem postavljena že na sam vbod igle v telo. Ali se bo s tem dejansko zmanjšalo število poskusov, ki se kot sporna, a domnevno še vedno potrebna metoda preskušanja zdravil, ličil in podobnih izdelkov uporablja vse od 19. stoletja, in ali bomo zmožni stopiti na bolj humano pot brez nepotrebnega ogrožanja tako ljudi kot živali, bo pokazal čas."

Kot jaz razumem ta odstavek, hoče povedati, da je zdaj to področje neurejeno in se še vedno obnašamo kot v 19. stoletju ter znanstveniki za zabavo in lastno veselje pobijamo živali. Zares ne bi škodovalo, če bi ta novinar opravil domačo nalogo in si malo ogledal dejansko situacijo. Evropska direktiva, ki ureja področje dela s poskusnimi živalmi obstoja že od leta 1982, v lanskem letu je bila sprejeta samo nova direktiva. Kako popolnoma neinformiran je novinar pove enostavno dejstvo, da nova direktiva sicer zares zaostruje pogoje za delo s primati, pogoje za delo z laboratorijskimi glodalci pa v nekaterih smereh celo olajšuje. Predvsem pa bi pri vseh takšnih novinarskih prispevkih bilo dobro, če bi novinarji povedali, ali so tudi proti temu, da se zdravijo z zdravili. Vsaj po mojem mnenju bi morali vsi, ki tako kategorično nasprotujejo uporabi poskusnih živali odkloniti vsako zdravilo, ki ga pozna sodobna medicina, saj so bila prav vsa razvita s pomočjo raziskovalnega dela, ki žal, še vedno neizogibno potrebuje tudi poskusne živali, saj nam delo s celicami ali računalniškimi modeli ne more podati odgovorov, kako se obnaša živ organizem, sestavljen iz milijard različnih celic.

Posledica takšnega novinarskega poročanja, kot smo mu priča v zadnjem tednu, pa so že vidne pri odzivih komentatorjev na forumu - eden prvih komentrajev pod tem člankom je bil: "Se mi kdo pridruži? Bomo testirali nove macole od 10kg naprej; na glavah znanstvenikov".

Je to namen neodgovornih novinarjev in urednikov? Narediti v javnosti sliko znanstvenika kot nekega brezsrčnega brutalneža, ki za zabavo pobija živali in se igračka z ustvarjanjem volkodlakov? Bodo novinarji potem tudi prevzeli odgovornost, ko bo prišlo do napadov na laboratorije in morda celo umorov znanstvenikov ali zdravnikov, kot se je že dogajalo v zahodnih državah?

Oznake: