Androidi v gledališču

Zelo sem se zabaval (in se globoko strinjal) z današnjim komentarjem Tanje Lesničar - Pučko o novem vodstvu ljubljanske Drame. Novi v.d. ravnatelj gledališča Peter Sotošek Štular je svojo vizijo prihodnosti teatra izrazil takole (Delo, 5.7.2011):

Direktorji, kritiki 
in upokojenci 
v gledališču prihodnosti
Strokovna javnost pa tudi zaposleni v javnih zavodih se bodo prej ali slej morali sprijazniti z dejstvom, da bodo minili časi, ko je direktor javnega zavoda delovni dan začel s kavo, cigareto in prebiranjem kulturnih strani slovenskega dnevnega časopisja. Neizpodbitno bo kmalu prišel dan, ko bo direktor (ki ne bo pil kave, ampak bo zjutraj popil sok iz sveže stisnjenega sadja in malical v toplo kozje mleko namočene bio kosmiče) dan začel tako, da bo na svojem tabličnem računalniku preletel evropske gledališke premiere prejšnjega večera, če pa se mu ravno ne bo ljubilo, bo preveril, kaj je novega na android app marketu.

Komentar T.L-.P. :

Drama se podira, stara, večno čakajoča na obnovo zaradi bojev s sosedi, z načrti, ki so medtem že pognali mah, tale gospod pa pogreša internet! Da bi lahko dijaki, če bi bil Shakespeare dolgočasen, vmes malo poklepetali na Facebooku ali kaj? ...
Torej, če je neizpodbitno to, da bodo gledališča vodili infantilni oboževalci bio hrane in visokotehnoloških igračk, ki bodo ob vezenju otrobov v kozjem mleku verjeli, da lahko gledališko predstavo "preletiš" na tabličnem računalniku, namesto da bi zapravljal ure v dvorani, potem smo definitivno vstopili v ero androidov, v katerih ne ustvarjalnost, ne umetniške ideje in forme, ne čustva, ne znoj in kri igralca nimata več kaj početi. Drama d.d. prihodnosti bo sterilni prostor androidov, ki bodo končno zagotovili aseptični in veličastno slaboumni krasni novi svet. (*)


Oznake: