Al Gore in "prisilna sterilizacija žensk"

Malo rumenega poletnega branja še od nas :). Eden naših klimatsko-skeptičnih bralcev nas je zadnjič opozoril na domnevno "pravi obraz Ala Gorea in IPCC":

Al Gore je prijavil, da bi morali v imenu podnebnih sprememb prisilno sterilizirat mlade žene. Pa se je končno pokazal nivo in prav obraz IPCC. (Anonymus, komentar 9.7.2011)

Z Juretom Z. nama je zadeva vzbudila pozorost. Kot je ugotovil Jure, vsi internetni zapisi, ki citirajo to damnevno izjavo, vodijo k blogu Weekly World News , ki objavlja bizarne parodije novic.

LOS ANGELES - Al Gore wants to combat global warming by controlling the population – sterilizing women. Former Vice President Al Gore is venturing into a touchy topic, presenting his new solution to combat the buildup of greenhouse gases warming the planet. At first he was just advocating simply improving technology to reduce fossil fuel emissions, but nowhe is advocating “empowering girls and women, by sterilizing all women under 25.”
Al Gore believes that the sterilization should be voluntary – at first – “women who are evolved will volunteer to be sterilized for the greater good for planet.” BUT, if women do not choose to sterilize themselves, Al Gore believes that the government should force women (under 25) to be sterilized.
“When the population begins to stabilize and societies begin to make better choices – then women can have babies again.” (Weekly World News, 25.6. 2011)

Kakršni koli so že bili motivi bizarnega zapisa, od takrat je začela "novica" živeti svoje življenje. Da se Gore zavzema za prisilno sterilizacijo, je zapisal na ameriški desnici strašno vplivni in nič manj bizarni blog Drudge Report (Algore: Massive sterilisation to Save the Planet), zadevo so povzemali številni bolj ali manj marginalni desno-fundamentalistični in anti-podnebni blogi in na zadnje je priplula tudi do Kvarkadabre.

Vseeno pa me je zanimalo, kaj (če sploh kaj) je Gore v resnici povedal. S krajšo Google-raziskavo sem hitro našel verjeten "vir": to je Goreov pogovor ali govor na konferenci Games for Change (o uporabi videoiger v družbeno-koristne in aktivistične namene).Vsaj en resen medij, ki je dogodek omenil, je LA Times:

From the safety of the political sidelines, former Vice President Al Gore is venturing into a touchy topic, presenting his holistic view of how to curb the buildup of greenhouse gases warming the planet. Besides improving technology to reduce fossil fuel emissions, he is advocating "educating and empowering girls and women."

"That's the most powerful leveraging factor," Gore said in a speech Monday in New York. "When that happens, then the population begins to stabilize and societies begin to make better choices."

Although not entirely spelled out in the speech, Gore's thinking goes this way: If women are confident their children will survive, and if they have access to "fertility management," and if they have the power to decide how many children they want and when to have them, the result would be stabilization of the global population.

As it stands now, demographers at the United Nations forecast that the world's population will hit 7 billion later this year, march past 9 billion in 2045 and exceed 10 billion by the end of the century. Nearly all of the growth is expected to come in poor nations in Asia, Africa and Latin America. (LA Times, 22.6. 2011)
Gore se je dejansko dotaknil zelo tvegane teme, vsekakor pa so (vsaj po poročanju LAT) bili njegovi poudarki precej drugačni, kot "prisilna sterilizacija".

Link na video na koncu LAT članka ne deluje, je pa na Youtube posnetek nekoga iz občinstva, ki Gorea snemal, ko razlaga o problemu rasti prebivalstva, na posnetku piše, da je bil prav iz te konference. Na tem posnetku Gore pove tole:

Ena izmed stvari, ki jih lahko glede tega storimo, je sprememba tehnologij in stabilizacija prebivalstva, in ena izmed ključnih stvari pri tem je, omogočiti samostojnost (empower) in izobraziti dekleta in ženske. To pomeni, potrebujemo vsesplošno (ubiquitous) možnost dostopa do kontracepcije (fertility management), da bodo ženske lahko odločale, koliko otrok bodo imele, in časovne razmake med nosečnostmi; zmanjšati moramo stopnjo smrtnosti otrok, da bodo lahko manjše družine ...[nerazumljiv posnetek]; in najbolj pomembno, izobraziti moramo dekleta in omogočiti (empower) ženske, in to je najbolj pomemben mehanizem. Ko se to zgodi, se rast prebivalstva prične stabilizirati in družbe začnejo sprejemati boljše in bolj uravnotežene odločitve. (Al Gore *)
Očitno gre za prav tisti govor, ki ga citira LATimes. Moj zaključek zgodbe bi bil, da zaradi nejasnosti glede virov sicer ne moremo zagotovo ugotoviti, kaj vse je dejansko Gore povedal na dotični konferenci. Iz tega, kar je na voljo, pa lahko s kar največjo gotovostjo sodimo, da o "prisilni sterilizaciji" nikakor ni govoril.



Oznake: