Bojan Bugarič o diagnozi politične levice

V današnji Mladini je zanimiv intervju z dr. Bojanom Bugaričem iz Pravne fakultete.
O evropski levici:
V Evropi se je levica zaradi pomikanja socialdemokracije proti sredini razklala na socialdemokracijo tretje poti, ki ponekod v Evropi še uspeva, čeprav je jasno, da je napačna, in na bolj skrajno levico, recimo Lafontaine v Nemčiji in ... Besanceot v Franciji ... ta se spogleduje z bolj radikalnimi levičarskimi idejami, nekatere so nostalgične, vračajo se k marksizmu, spet druge se iščejo v drugih spektrih. ... Hkrati pa se veliko dogaja v civilni družbi. kjer ne gre nujno za leve organizacije, ampak za leve premisleke. Vse skupaj prispeva k veliki zmedi, ni neke oprijemljive identifikacijske točke, stranke ali programa, ki bi jasno povezoval levico tako, kot jo je nekoč.

Zakaj je treba vztrajati pri delitvi med desnimi in levimi?:
Levica ponuja ... prepričanje, da se svoboda in enakost, osnovna ideala v družbi, kjer je enakost celo pred svobodo, zasledujeta sočasno. Desnica je pri tem skeptična, desnica vidi v enakosti nekaj, kar ogroža svobodo, kar jo duši. Enakost v smislu socialne enakosti naj bi bila zavora.

O Angeli Merkel:
Mislim, da Angela Merkel vodi izredno škodljivo politiko. ... Najbolj me skrbi, ker svoj recept skuša izvažati v druge države kot odlično pot iz krize. ... Zahtevati od držav, da so še bolj radikalne v svojem varčevanju, pomeni, da ni jasno, kako bodo države sploh dobile možnost, da se poberejo iz krize. In potem države varčujejo pri stvareh, ki bi bile na drugi strani zelo pomembne za razvoj družbe.

O krizi demokracije:
Kaj je alternativa? Se je treba vračati k nostalgiji? To se mi ne zdi smiselno, s centralnoplanskim sistemom, z državno lastnino se ne bo dalo dobro upravljati družbe. ... Temeljno vprašanje je, kako bolj demokratično organizirati tržno ekonomijo. In točno na to je pozabila socialdemokratska levica. Trg, tržna razmerja, kapitalizem je jemala kot neko danost, ki ima naravno logiko, pozabila pa je, da kapitalizem nima nujno železne logike.

O poti naprej:
Radikalizacija, a ne v smislu vračanja v neko socialistično centralnoplansko gospodarstvo, ampak radikalizacija v smislu ideje, da ima lahko tržno gospodarstvo več oblik in da je naloga levice, da ga naredi bolj demokratičnega, bolj socialno inkluzivnega.

Oznake: