Raziskovalni družinski izleti

Dobro spletno mesto za ideje kreativnih nedeljskih družinskih izletov je "DEDI - enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem". Zabeleženih imajo okoli 400 vpisov, vsak je opremljen s podrobnim zemljevidom. Zelo fino, zdaj, ko se je začela sezona lazenja naokoli. Primer:
Šotno barje Mali plac pri Bevkah na Ljubljanskem barju

Uradna oznaka: Barje pri Kostanjevici
Sinonimi: Mali blatec, Malo blatce

Mali plac je majhno šotno barje pri Bevkah na Ljubljanskem barju in eno zadnjih tovrstnih mokrišč v južni Evropi. Šotišče je ostanek nekdaj precej obsežnejšega nižinskega visokega barja, ki je zaradi izkoriščanja šote že skoraj v celoti izginilo.

Opis:
Mali plac na zahodnem robu Ljubljanskega barja je eden redkih ostankov šotno-mahovnega visokega barja po nižinah južne Evrope. Je tudi med najbolj južno ležečimi v tem delu Evrope. Majhno, okrog 2 hektarja veliko šotišče severno od Bevk pri Vrhniki je nastalo po zadnji ledeni dobi, ko je bil ta del Barja ojezerjen. Na dno jezerca pod barjanskim osamelcem Kostanjevico (367 m) so se več tisoč let odlagali glina in organsko blato, na vrhu pa je nastajala šota. Skrita kotanja je le nekaj metrov nad sosednjim barjanskim območjem, s katerim pa ni bila nikoli neposredno hidrološko povezana. Od leta 1995 ima to območje status naravnega rezervata in je eno od sestavnih točk učne poti po Ljubljanskem barju na območju občine Vrhnika. ...


Oznake: