(Ne več tako mladi) Slovenci v tujini: Kőszeg

Ena od reči, ki je prispevala (in z ocenjevanjem dela študentov malo še nekaj časa bo) k mojemu polnemu urniku v preteklih mesecih, je tudi sodelovanje z butičnim podiplomskim študijskim programom na Madžarskem, ki so ga ambiciozni snovalci zasnovali v sodelovanju drobnega inštituta ISES iz drobnega mesteca Kőszeg in Univerze Corvinus v Budimpešti. Program poteka v taistem Kőszegu, ki poglavitni del širšega slovesa črpa iz dejstva, da naj bi bil nekoč zadnja rešilna bilka Dunaja pred prodirajočo turško vojsko in da mu je uspelo s pretkanostjo in odločnim blefiranjem Turke prepričati v umik iz boja.

Kakorkoli že, inštitut trpi za mnogimi slabostmi in izzivi novonastalih raziskovalno-izobraževalnih institucij: nima še dobre lastne knjižnice, boriti se mora za čim boljše študente, študijsko življenje še ni povsem dovršeno in sprejemati je treba tudi nekaj kompromisov (eden od njih je ta, da posamezni profesor za svoj predmet gostuje en teden, ko s študenti preživi vse dopoldneve in popoldneve, tako da je cela izkušnja predmeta bliskovita, dnevi v tednu pa v ponavljanju iste osebe monotoni). A vendar združuje dovolj iznajdljive snovalce inštituta in dovolj zunanje podpore, vključno s tujimi predavatelji, da vsako leto še malo bolj napreduje. (Čez nekaj mesecev naj bi s podporo norveške finančne podpore, s katero so lahko nakupili nekaj tisoč novih knjig, denimo končno dobil tudi pravo knjižnico.) S tem pa mi daje upanje, da se tudi v tem prostoru - in na ne najbolj očitnih krajih - lahko razvijejo smiselni in uspešni študijski centri.

Po lanski prvi izkušnji s predavanji so z menoj posneli tudi krajši intervju, ki si ga lahko ogledate v okviru predstavitvene strani o življenju na ISES oziroma neposredno tule. Sicer vsebuje dve tipkarski napaki, a sva ju z Ljubljano snovalcem odpustila.

Oznake: ,