Omejitev hitrosti na avtocestah na 110 km/h

V Španiji je ta ponedeljek začel veljati zakon, ki najvišjo hitrost na avtocestah začasno omejuje na 110 km/h - iz dosedanjih 120 km/h. Razlog je predvsem varčevalen: vlada je izračunala, da omejitev pomeni 15% prihranek pri porabi goriva za avtomobile.

Meni se to vsekakor zdi eden izmed najbolj prosvetljenih in modrih političnih ukrepov na evropski politični sceni v zadnjem času. Tudi če je izračun španske vlade o prihranku preveč optimističen.

George Monbiot zagovarja podoben ukrep v Britaniji: znižanje hitrosti na britanskih avtocestah iz sedanjih 112 km/h na slabih 100 km/h (60 mph) bi po eni študiji Britaniji prihranilo 7 milijonov ton izpustov CO2 letno.

Seveda pa bi tak ukrep grozno in nedopustno zmanjšal našo svobodo in posegel v kvaliteto življenja. Kot povzema George, se upravičeno bojimo, saj bi bile posledice omejitve hitrosti strašne:

Manj bi bilo prometnih nesreč in njihove posledice bi bile manj hude. Ceste bi povzročale manj hrupa, saj so počasnejši avtomobili manj glasni, in vpliv cest na okolico bi bil manj stresen. Življenje bi bilo morda čisto malo manj frenetično, saj bi se izognili nekaj prometnim zamaškom. Takšna je strašna usoda, ki nas čaka, če zmanjšamo omejitev hitrosti. Ste prestrašeni? (*)

Kakorkoli, čakam političnega junaka, ki bo imel prvi jajca, da kaj takega predlaga pri nas, v mali deželi ponosnih cestnih bojevnikov.

Oznake: