Kitajski sindrom na Japonskem?

Po internetu kroži zelo dober, jasen in preprosto napisan povzetek dogajanja v jedrski elektrarni na Japonskem: Modified version of original post written by Josef Oehmen. Avtor besedila je "Dr Josef Oehmen, a research scientist at MIT, in Boston. He is a PhD Scientist, whose father has extensive experience in Germany’s nuclear industry."

Kot vsi vemo, jo je najprej stresel močan potres, za tem pa zalil še cunami, ki je onesposobil rezervne generatorje, ki so po uspešni ustavitvi reaktorja takoj po potresu skrbeli za odvajanje toplote. Od takrat naprej je osrednji problem, kako poskrbeti za učinkovito hlajenje sicer že ustavljenega reaktorja, ki pa še zmeraj proizvaja kar veliko toplote.

DODATEK: Izvorni tekst so na MIT priredili in je zdaj na volju tule Modified version of original post written by Josef Oehmen. Na spletni strani http://mitnse.com/ ves čas spremljajo dogajanje in ga komentirajo. Izvorna verzija teksta pa je tule: Fukushima Nuclear Accident – a simple and accurate explanation

DODATEK 2: Še kratka in razumljiva video predstavitev fizike in kemije dogajanja v reaktorju na Japonskem.


Nekaj informacij o nesreči v slovenščini je na voljo tudi na spletni strani Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije.

Oznake: