Kaj je cunami?

Odlomek iz Danielovega članka Cunami skozi oči fizika - Kvarkadabra.net:
Cunami je navaden gravitacijski vodni val, kot ga poznamo z obale, le da ima zelo veliko valovno dolžino, ki lahko znaša vse do 500 km. [...] Če smo na ladji, daleč od obale, cunamija sploh ne opazimo, saj je videti kot hitrejša bibavica. Pri valovni dolžini 200 km je njegova časovna perioda dobrih 15 minut. [...] Koristna je primerjava z vedrom vode in kamnom, ki ga spustimo vanj, tako da je na koncu gladina vode višje. Če kamen spuščamo zelo počasi, ni nobenega valovanja, le gladina se počasi dviga do končne višine. Drugače je, če ga kar spustimo in s tem sprožimo valovanje.
[...]
Ker je valovna dolžina cunamija tako velika, valovanje praktično ne izgublja energije. Disipacija zaradi viskoznosti, ki je tukaj glavni vir izgubljanja mehanske energije, se namreč veča s krajevnimi odvodi hitrosti delov vode, ti pa so obratno sorazmerni z valovno dolžino. Zato cunami praktično vso energijo, ki mu jo podeli potres, ponese prek velikih razdalj.
[...]
Ko se val približuje obali, kjer je globina vse manjša, njegova amplituda narašča. [...] Z drugimi besedami, več energije priteče, kot je uspe odteči proti obali. Zaradi tega se še dodatno poveča gostota energije, kar spet pomeni večanje amplitude vala in hitrejše gibanje vode proti obali. Pojav je povsem enak kot pri običajnih valovih, na katerih surfajo, le da je energija neprimerno večja in da cunami zaradi večje valovne dolžine obalo začuti mnogo prej. Navadni valovi, četudi so lahko po višini povsem primerljivi s cunamiji, zaradi valovne dolžine nekaj deset ali sto metrov niso preveč nevarni, saj pridejo in grejo in ne sežejo daleč v notranjost. Cunami pa kopno dobesedno poplavi (spomnimo se, da je valovna dolžina 100 km ali več).

Kakršnokoli je že precej zapleteno dogajanje ob obali, pomembno je, da se praktično vsa energija, ki jo je potres podelil vodi, sprosti ob obalah. Cunami pač predstavlja žal zelo učinkovit mehanizem, ki to energijo prenese prek velikih razdalj. Še to: najbolj ranljive so obale, pri katerih se dno počasi dviga. Angleške pečine, recimo, so bistveno bolj varne - na njih bi se cunami preprosto odbil.

Oznake: