Alkalaj o termoelektrarnah

Ok, priznam, da ime najljubšega klimatskega bojevnika omenjam po nemarnem, ali vsaj po pol-nemarnem, jezen sem namreč na njegovega založnika. V zadnjem primeru je to Holding Slovenske elektrarne, družba v 100-odstotni državni lasti.

Posebna marčna številka njihovega časopisa Energija je posvečena obnovi termoelektrarne Šoštanj in argumentaciji za gradnjo novega šestega bloka. Naj bo. Sicer sem odločno proti TEŠ6, "farbanje na zeleno", ki se ga grejo v HSE, me iritira, ampak nazadnje imajo legitimni interes in pravico, da se to grejo. Do neke točke, ki še spoštuje normalno inteligenco javnosti. In to točko so tokrat močno, močno prekoračili.

Direktor HSE mag. Matjaž Janežič v uvodnem tekstu zapiše:

Kritiki projekta vztrajajo na tem, da je TEŠ 6 okolju, ljudem, državi ter celo planetu kot celoti nevaren projekt. Vztrajanje na takšnih, pogosto neargumentiranih stališčih, je ne samo neproduktivno,ampak celo škodljivo, še posebej kadar je osnovano na napačnih predpostavkah in podatkih ali pa temelji zgolj na nepreverjenih domnevah. V obeh primerih je v sklepu mogoč le napačen zaključek, kar smo tudi že večkrat dokazali.

Kritiki TEŠ6 izhajajo iz "napačnih predpostavk in podatkov" ter "nepreverjenih domnev". Dobro, v določenih primerih to tudi drži. Razprava je široka in v njej nastopa cela paleta stališč in ljudi . In sedaj bi verjetno pričakovali, da bomo od HSE dobili pravilne predpostavke in podatke ter preverjene domneve.

No, ko revijico listamo, kmalu pridemo da najdaljšega, tri strani + dve strani referenc dolgega teksta Miša Alkalaja z naslovom "Zakaj še razpravljamo o TEŠ 6?"

Vajo z Alkalajem smo že prevečkrat ponovili, da ne bi bila že dolgočasna. Njegove bizarne trditve v smislu "Omenimo tu le štiri znanstveno potrjena dejstva, ki tezo o antropogenem ogrevanju povsem razvrednotijo," prepuščam entuziastičnim bralcem. (Slovensko meteorološko društvo je pravkar izdalo brošuro Stališče SMD o podnebnih spremembah, v katerih sistematično razložijo znanstvene osnove podnebnih sprememb).

Kar je zame bistveno, ni Alkalaj, ampak drža in etika nekega podjetja, ki je nazadnje v celoti državno, da zavestno objavlja kvazi-znanstvene neumnosti in neresnice. To je približno tako, kot če bi vam javni zavod Živalski vrt Ljubljana ob vstopu razdeljeval brošuro, v kateri bi vas prepričeval, da je evolucija razvrednotena teorija in da vas vabijo k ogledu vrst, ki so srečno preživele vesoljni potop. Le huje.

Oznake: