"Kdor ni protikomunist, ni demokrat"

Omanov govor na enem od dveh slavljenj narodne enosti me je spomnil na Žižkove analize pojava novega anti-komunizma v zadnjih letih. Žižek misli, da gre za pojav, ki ga moramo povezati s krizo zadnjega desetletja, ki poteka po vektorju 9/11 - gospodarska kriza.
V 1990ih je vladala ideologija globalne zmage demokracije in prostega trga kot procesa, ki bo človeštvo končno pripeljal do blagostanja po usodni razklanosti, ki jo je zacelil padec Berlinskega zidu. Ta iluzija se je razblinila dvakrat: 9/11 je razkril svet, ki politično ni dosti manj zlovešč in nevaren kot blokovski, finančni zlom pa svet, ki v ekonomskem smislu ne ponuja več obetov vedno večjega blagostanja, temveč od državljanov terja zategovanje pasu, sprijaznenje s socialno negotovostjo, krčenje javnih služb ...

Naši antikomunisti verjamejo, pravi Žižek, da to ni sistemska težava, ampak posledica "nedovršene tranzicije", bivših komunistov, ki delujejo v ozadju ali v ospredju, preobraženi v tajkune:

Anti-Communists ask a simple question – ‘If capitalism is really so much better than socialism, why are our lives still miserable?’ – and offer an equally straightforward answer: it is because we don’t yet have capitalism, we don’t yet have true democracy. Ex-Communists are still in power, disguised as owners and managers. We need another purge, the revolution must be repeated.

Ampak zadeva je po Žižku še mnogo bolj neprijetna. Tajkuni, pokvarjeni finančniki, stalno začasno zategovanje pasu, ki vselej prizadene le srednji sloj, ne pa najbogatejših, vse to niso nepravilnosti, temveč nasprotno, pravilo kapitalizma, na katerega smo v evforičnih post-komunističnih 1990ih za kratek čas pozabili, zdaj pa se ponovno razkriva v neizogibni brutalnosti ...

This new generation of anti-Communists has an image of society that is uncannily similar to the traditional leftist image of capitalism: a society in which formal democracy is a mask concealing the rule of a wealthy minority. In other words, the anti-Communists don’t see that what they are denouncing as a perverted pseudo-capitalism simply is capitalism.(*)

Oznake: , ,