Zoisove nagrade

Bravo, čestitke 'našemu' Samotu Kreftu! Respect! :)

Ker pa Kvarkadabrovci ne moremo brez kritiziranja, za naslednjič predlagam, da utemeljitve nagrad vendarle napiše nekdo, ki iskreno želi javnosti pojasniti pomen znanosti in dosežkov nagrajencev. Utemeljitve, kot smo jih slišali, v smislu "njegova bibliografija obsega 300 enot", ali "ima več kot 2000 citatov", ali "odločilno je izboljšal terciarni proces ksolilne hidrogenaze", bi se gotovo dalo izraziti bolj komunikativno.

Iz vidika komuniciranja znanosti bi bila naložba v take pop-prevode znanstvenih dosežkov veliko bolj smiselna kot formalistično zapakiranje prireditve v "umetniške točke" in recitale. Konec koncev, kot poskušamo na Kvarkadabri, se še tako kompleksno znanstveno početje da razložiti, ne? In ravno Samo je eden glavnih junakov tega pristopa ...

DODATEK. Danes bi očitno morali aktivirati live blog. Na Odmevih je bila namreč gostja tudi naša Jana Kolar, ki je predstavila prvi slovenski feministični znanstveni dokumentarec Pisma iz Egipta; na sporedu bo začetek decembra, komaj čakamo.


Oznake: