Zadnji apel direktorjev visoko-tehnoloških podjetij Pahorju!

V današnji Sobotni prilogi Dela je objavljen poziv direktorjev prodornih slovenskih podjetij oziroma "majhnih multinacionalk", kot so se sami poimenovali (Pipistrel, Seaway, Instrumentation Technologies ...) predsedniku vlade, da je treba reformirati naš raziskovalni sistem (celotno pismo).

Recept, za katerega pravijo da nima alternative, temelji na dveh ukrepih:
  1. prenos večine raziskovalcev s področja naravoslovja in tehnike, ki se zdaj financirajo iz proračuna, pod okrilje gospodarstva in
  2. davčna razbremenitev najinovativnejših (prispevki za plače, dajatve in trošarine).

Iz teh dejstev moramo končno napraviti zaključek: naš raziskovalni sistem je neevropski, neučinkovit in škodljiv. Pričakujemo, da boste sprožili že dolgo prepotrebno prestrukturiranje raziskovalnega sistema po zgledu Avstrije ali Švice: okrepiti se mora razvojni potencial gospodarstva s prilivom dela državnih raziskovalcev s področja tehnologije in naravoslovja najmanj za dva do trikrat, drugi del pa preseliti na univerzo, kjer bodo sodelovali z industrijo z bazičnimi raziskavami in opravljali izredno pereče izobraževanje mladih za tehnologijo in naravoslovje, da bodo zapolnili velike vrzeli v inženirskih vrstah podjetij, po čemer smo najslabši med majhnimi državami EU. To mora potekati vzporedno s prepotrebnim prestrukturiranjem industrije, ki ga bodo spodbudili od znotraj novi razvojni inženirji. Seveda pri tem izključujemo področja družboslovja, humanistike in medicine.
...
Mimo te operacije ne vodi nobena bližnjica. Če ste odločeni, da boste vodili državo med visoko razvite z njihovo blaginjo, plačami in socialnimi podporami, kar sklepamo iz vašega poziva k razvojnim prebojem, se morate lotiti načrta za prestrukturiranje organizacije RiR.
...
Pozivamo vlado, da izoblikuje nekaj prioritet, v katerih se bodo koncentrirala sredstva za podjetniški razvojni preboj. Z razpršitvijo se denar zapravlja. Za avtocestami, trgovskimi centri in finančnimi holdingi je na vrsti industrijski preboj. Pritisk Vzhoda je vse hujši. To je edina osnova za večji izvoz: majhne multinacionalke po našem vzoru na globalnem trgu in z internacionaliziranimi sestavami podjetij, ki združujejo najkreativnejše iz celega sveta. Vlada naj zniža prispevke plač najvišje strokovnih ljudi, kajti čez mejo so nižji in so zato konkurenčnejši. In najinovativnejšim znižati dajatve in trošarine.
...
Zagotavljamo vam, da lahko na tej težki in usodni poti vedno računate na našo podporo. To je naš zadnji apel, kajti povsem smo že izgubili voljo za sodelovanje in upanje, da se bodo naši pogoji dela in konkurenčnosti izenačili z bližjo tujino.

S spoštovanjem!

Ivo Boscarol, generalni direktor, Pipistrel
dr. Radovan Grapulin, dipl. ing., direktor Systec
Jani Grašič, dipl. ing., direktor, Seaway
dr. Uroš Merc, dipl. ing., direktor, Bisol
Rok Uršič, dipl. ing., direktor, Instrumentation Technologies
dr. Marko Kos, dipl. ing.
dr. Julij Bertoncelj, dipl. ing., direktor, Berton
dr. Gabrijel Devetak, dipl. ing.
(celotno pismo)

Oznake: