Javna razprava o NPVŠ - povzetek

Čeprav smo upali na to možnost, ni šlo, da bi o javni razpravi o osnutku Nacionalnega programa visokega šolstva poročali v živo. Morda je olajševalna okoliščina ta, da ni prinesla nobenega presenečenja. O skoraj vsakem govorniku bi lahko brez predstavitve že zgolj iz povedanega sklepali na to, s katere institucije prihaja, ali pa glede na institucijo sklepali na to, kaj bo povedal. Morda so tovrstne razprave potrebne in pomembne, ker je določene stvari treba povedati (vedno znova), pa čeprav se glede stališč posameznih udeležencev na tak način ne doseže noben premik.

Sam pa sem vmes razmišljal, da bi bilo poročanje v živo morda vendarle lahko manj dolgočasno razburljivo. Spomnil sem se, kako sem poleti v Pekingu gledal tekme svetovnega nogometnega prvenstva na kitajski televiziji in zraven bral poročilo MBM (minute-by-minute) na spletni strani časnika Guardian. Morda bi lahko tudi o tej razpravi poročali kot o nogometni tekmi! O podajah med soigralci, strelih na nasprotnikova vrata, bravuroznih paradah za obrambo gola in preudarnih izvajanjih udarcev iz kota. Ni kaj, tovrstna poročanja bi lahko bila napeta stvar.

Mimogrede, tekma se je - seveda - končala neodločeno, pokalno tekmovanje pa se je šele dobro začelo.

P.S. Nov urejevalnik objav na blogu? In možnost prečrtanega besedila! Ja, tudi znanstveniki raziskovalci se najbolj navdušimo ob najbolj banalnih sublimnih izboljšavah našega vsakdana.

Oznake: ,