Znanost in pop kultura

Iz članka na spletni strani BBC:
Že leta se ljubitelji stripov o Batmanu sprašujejo o zagonetki v jedru serije: zakaj Batman preprosto ne ubije svojega smrtnega sovražnika, ubijalskega Jokerja?

Vpletena sta v dolgotrajno igro mačke z mišjo. Joker zagreši zločin, Batman ga ujame, Joker gre v zapor, potem pa brez izjeme pobegne iz njega.

Mar ne bi bilo vse skupaj dosti bolj preprosto, če bi Batman preprosto ubil Jokerja? Kaj ga ovira?

Na tej točki nastopita filozof Kant in deontološka teorija etike.
Članek govori o naraščajočem trendu predmetov v ZDA, v katerih filozofijo poučujejo s pomočjo stripov, pa tudi o kritikah takega pristopa. Spomnim se predmetov o pravu in literaturi ter o pravu in filmu na Harvardu, ki sta imela vsaj za nekatere podobni oznaki "enostavnih" predmetov, ki s pravo pravno izobrazbo nimata kaj dosti skupnega.

Kot zmerni privrženec takih pristopov (o čemer priča tudi - zaenkrat ohlapno zastavljen - krožek literatura in pravo, ki ga imamo na fakulteti) se sicer s kritiko ne strinjam povsem, a seveda gre za predmet oziroma pristop take vrste, ki je lahko zelo koristen dodatek k redni dieti študijskega programa, ne more pa je nadomestiti.

Poznate kaj podobnega tudi na drugih fakultetah? (Še zlasti bi bilo zanimivo, če bi kaj takega poznali tudi v naravoslovju.)

Sicer pa se spomnim, da je bila pred časom pri nas razpisana tema diplomske naloge o pravnih vprašanjih v stripih Alana Forda. Moram preveriti, kako se to kaj razvija...

Oznake: ,