Kdo bodo dobitniki Fieldsove medalje?

International Mathematical Union (IMU) vsaka štiri leta na mednarodnem kongresu IMU podeli Fieldsove medalje od dva do štirim matematikom, ki niso starejši od 40 let. Medtem, ko je po prestižu Fieldsova medalja nekako ekvivalentna Nobelovi nagradi (ki je za matematiko ni), pa je denarna plat medalje mnogo manjša, "le" okoli 10000 EUR. Drobiž v primerjavi z milijonsko Nobelovo.

Leto 2010 je leto mednarodnega kongresa IMU in tako tudi leto podelitve Fieldsove medalje. Podelitev bo potekala jutri ob 9.30 po našem času (oz. ob 13h po lokalnem času, kongres je v Hyderabadu, Indija). O tem, kdo so morebitni kandidati za Fieldsovo medaljo, nekoliko več tukaj.

Poleg Fieldsove medalje bo IMU podelila tudi Nevanlinnovo nagrado za delo na področju teoretične računalniške znanosti, Gaussovo nagrado za delo na področju uporabne matematike in prvič tudi Chernovo medaljo za življensko delo. Slednja je primerljiva z Nobelovo tudi po denarni plati, saj je "težka" kar 500 tisoč USD (pri čemer mora polovica romati v podporo organizacij, ki mogočajo raziskave, promocijo raziskav, itd, pač po izbiri nagrajenca).

Oznake: ,