Iz javnih sredstev največ 100% zaposlitve?

Splošno znana anomalija našega "trga dela" je, da na njem obstajata dve veliki skupini ljudi. V prvi so tisti, ki imajo praviloma redno zaposlitev in visoko raven socialnih pravic, v drugi pa vsi ostali, ki so zaposleni po najrazličnejših začasnih pogodbah, kot virtualni študenti ipd. (uveljavlja tudi termin prekerno delo). Ti drugi imajo bistveno manj socialnih pravic, a dejansko ne delajo nič manj ali slabše od prve skupine.

Za akademski svet je dodatno značilno, da imajo ljudje iz prve skupine praviloma 120% zaposlitev iz javnih sredstev in hkrati še kup dodatkov za nadobremenitve, ker so baje plačila njihove nadobremenitve cenejša kot zaposlovanja novih ljudi iz prej omenjene druge skupine. Ti drugi ostajajo zato prisiljeni na slabo plačano honorarno delo, če ga sploh uspejo dobiti.

Zato bi veljalo razmisliti, da bi država omejila zaposlitve posameznikom na univerzah in inštitutih le na 100% iz javnih sredstev in ne 120% ali celo več, kot velja danes. Tako bi se hitro popravile mnoge anomalije, ki vodijo med drugim tudi v takšne situacije, kot se je nedavno dogodila na Humanistiki v Kopru.

Kaj menite o tej pobudi?

Oznake: , ,