"Objavi ali propadi" po kitajsko

Novica je sicer že stara skoraj dva meseca, a še vedno aktualna. Uredniki britanske znanstvene revije Acta Crystallographica Section E so namreč zaradi prevare konec leta umaknili 70 objavljenih kristalnih struktur raziskovalcev z Jinggangshan University v provinci Jiangxi. O problemih kitajske verzije "objavi ali propadi" znanstvene kulture piše odličen članek v Nature.

Kitajske univerze so pri tem šle kar nekaj korakov dlje kot zahodne univerze. Kitajske univerze tako za objave v znanih znanstvenih revijah obljubljajo denarne nagrade, stanovanja ali druge dobrote (anekdotično naj bi objava v Physical Review Letters prinesla nezanemarljivih 1000 USD avtorjem). Nova raziskava z Wuhan University kaže, da naj bi trg za dvomljive znanstvene aktivnosti, kot je recimo naročeno pisanje člankov ("ghostwriting") o neobstoječih raziskavah, od leta 2007 do 2009 kar petkratno zrastel na sedanjih 150 milijonov USD. Druge raziskave kažejo, da naj bi kar tretjina raziskovalcev na večjih kitajskih univerzah in raziskovalnih inštitutih priznavala, da so prepisovali, prirejali ali ponarejali podatke.

Pisanje znanstvenih člankov po naročilu je res prava industrija. Analiza najbolj popularnih 800 (!) internetnih strani s tovrstno ponudbo (ki skupno naberejo več kot 210 tisoč ogledov dnevno) je pokazala, da je tipična transakcija na teh straneh med 90 do skoraj 2000 USD, pri čemer tri četrtine povpraševanja prihaja iz univerzitetnih in raziskovalnih inštitucij.

Pomemben razlog za nemoralno obnašanje mnogih kitajskih znanstvenikov je vmešavanje birokracije v akademske aktivnosti na Kitajskem. Večino evaluacij, od nastavitev do promocij in določitev sredstev, namreč opravljajo birokrati, ki niso eksperti na posameznem raziskovalnem področju. "Ko se to dogodi, postane število publikacij namesto kvalitete raziskovanja, temelj za evaluacijo", pravi Fang Shimin, v ZDA izobražen biokemik, ki vodi internetno stran 'New Threads', ki razkriva znanstvene nepravilnosti na Kitajskem (brrr, kar sama po sebi se slika temna prihodnost ob ARRS-jevskem zbiranju točk...).

Oznake: , ,