Islandski aktivizem

V okviru svojega obiska na Islandiji me je včeraj zvečer doletel še en malo drugačen dogodek. Ena od manjših parlamentarnih strank je organizirala javni posvet o tem, ali naj Islandija sprejme novo - ali vsaj spremeni staro - ustavo. Ta, ki jo imajo sedaj, je še iz leta 1874, ko jim jo je "podaril" danski kralj, spremenjena pa leta 1903. Del javnosti meni, da je čas, da si Islandci svojo ustavo napišejo na novo in sami.

Javna razprava je bila v prostorih, ki sicer najverjetneje služijo kot sedež stranke, kjer je bilo prostora za kakih 60 motiviranih aktivistov.* Vsekakor je bil osrednji prostor nabit z aktivizmom, ob vse stene so bili prislonjeni transparenti, s katerimi so predstavniki protestirali zoper ravnanje oblasti ob finančnem zlomu.

(*60 ni visoka številka, a je pri tem seveda treba upoštevati, da govorimo o Islandiji z dobrih 300.000 prebivalcev. Sorazmerno gledano jih je bilo toliko, kot če bi na ameriško posvetovanje prišlo 60.000 ljudi. Sorazmerno gledano Islandija vedno zmaga.)

Kakorkoli že, po spletu naključij so me povabili, če bi tudi sam povedal nekaj besed, tako da sem bil eden od štirih govornikov na javni razpravi (dva sva govorila v angleščini). Če kdo govori islandsko, si tu lahko ogleda vabilo in več podatkov o dogodku. (Mojega opisa in naslova mojega prispevka sicer nisem sestavil sam, seveda bi moralo tudi pri meni pisati "dósent".)

Oznake: , ,