torek, 05. januar 2010

Raziskave, ki jih je koristno poznati

Ko smo ravno pri sestavljanju seznamov "naj" dosežkov preteklega leta, bi opozoril na spisek desetih raziskav s področja psihologije v letu 2009, ki jih je dobro poznati tudi v vsakdanjem življenju. Nekatere  so pričakovane (opravičilo resnično pomaga) druge so malo čudaške (travmatičnim spominom se lahko izognete tako, da takoj po dogodku igrate Tetris):
1. If you have to choose between buying something or spending the money on a memorable experience, go with the experience.
2. First impressions are all about value.
3. The “money illusion”—the tendency to allow the nominal value of money (amount of currency) to interfere with the real value (value of goods the money can buy)—is all in your head.
4. Playing video games could be an unlikely cure for psychological trauma.
5. All of us spend time riding the moral self-regulation see saw.
6. If you’re preparing for a specific challenge, make sure you prep for that challenge and not just ones like it.
7. If someone is trying to sell you something, be extra careful to keep your psychological distance.
8. Turns out, saying you’re sorry really is important—and not just to you.
9. We can become bored with just about anything, but there may be a way to reverse the habituation blues.
10. If you’re a man and find yourself in an argument with your significant other, choose your words very carefully.
Ten Psychology Studies from 2009 Worth Knowing About

1 komentar:

 1. [hudomušnost]
  Zanimivo, koliko modrosti bi bilo mogoče uporabiti v vsakdanjem življenju. Pravzaprav bi lahko zgolj iz teh dognanj sestavil celo kratko zgodbo:

  Po mesecu dni varčevanja se Maksimiljan odpravi v bližnjo knjigarno, da si kupi nov izvod revije Domači mizar, a na poti sreča Ifigenijo, ki ga kljub poznavanju raziskave 2 [R(2)] in R(3) povsem prevzame. Zato se, ko že stoji v knjigarni, ob polnem upoštevanju R(1) odloči, da ne bo kupil revije, temveč bo Ifigenijo povabil na ogled najnovejšega filma.

  V roke vzame Domačega mizarja, si v mislih pred oči prikliče njen obraz in izvod revije nekajkrat poskusno povabi, če bi šel z njim v kino. (Teoretično bi lahko to poskusil tudi na kakšnem drugem dekletu, a to bi bilo v nasprotju z R(6).) V kinu se ji v poltemi približa, roko neopazno položi na njeno ramo ter ob ključnem trenutku filma zahlipa - zaradi uspešno izrabljene R(7) se Ifigenija njegovim čarom ne more upreti.

  Film se konča s srečnim koncem, naša zgodba pač (še) ne. Na začetku kaže odlično, a kaj kmalu se izkaže R(9)(a), tako da se Maksimiljan nekaj časa sekira v skladu z R(5), nato pa pomisli, da bo moral ukrepati v skladu z R(9)(b). Zato se odpravi v knjigarno in tam naveže pogovor o ogledu kinopredstav z nekaj naključnimi strankami (in izvodi revije Domači mizar). Pogovori potekajo v skladu z načrti R(9), če odšteje nekaj klofut, tako da spet začne docela iskreno pogrešati Ifigenijo, a kaj, ko se izkaže, da ga ta že nekaj časa vsa besna opazuje ob nagovarjanju drugih deklet in nato začne nadirati.

  Sprva se Maksimiljan želi braniti z besedami, da je vse počel zavoljo njunega razmerja, a kaj, ko se spomni na R(10). Zato reče zgolj R(8), Ifigeniji pa v izogib problematičnih spominov predlaga R(4).
  [/hudomušnost]

  OdgovoriIzbriši