Od tu in tam

40 tisoč dolarjev vas čaka, če prvi odkrijete lokacije 10 rdečih balonov, ki jih bo 5. decembra postavila DARPA. Namen je izvedeti več o delovanju socialnih mrež. Več o tem tukaj, registracija pa tukaj - odprta za tekmovalce iz vsega sveta.

Na NYU so odprli razstavo “The Lost World of Old Europe: the Danube Valley, 5000-3500 B.C.,” o začetkih civilizacije iz bronaste dobe na območju današnje Romunije, Moldavije in Bolgarije. To je o tistih kulturah, ki so sproducirale kipce žensk z izredno povdarjenimi oblinami. Članek na NYTimes je tukaj.

Na Nature news je članek o raziskavi, ki je prva pokazala, da obstaja povezava med cvetenjem morja in pretiranim ribolovom. Le zmanjševanje nitratov v odpadnih vodah torej očitno ne bo zadoščalo za zmanjšanje pojava cvetenja morja. Mehanizem, ki naj bi bil v ozadju povezavem med cvetenjem in pretiranim ribolovom je prav zanimiv. Če zmanjšamo populacijo rib na vrh prehrambene verige, to pomeni, da se poveča populacija rib na srednjem nivoju s katerimi se te hranijo. Velika populacija rib na srednjem nivoju nato pomeni, da se zmanjša populacija rib, ki se hranijo z algami. In voila, že imamo cvetenje morja...

Nadaljevanje zgodbe o Japonskem znanstvenem budgetu je na voljo tukaj. Očitno je še vedno upanje celo za milijardni superkompjuter.

ITER kot se zdi ne bo začel z obratovanjem leta 2018. Več o tem tukaj.

Industrijska revolucija (presenečenje?) ni dobra za zdravje. Nekaj več tukaj, veliko pa pove že naslednji graf.

Oznake: ,